Babiš se v Izraeli setkal s Netanjahuem. Premiéři se dohodli na společném zasedání vlád v Praze

Brífink po jednání Babiše a Netanjahua v Izraeli (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho izraelský protějšek Benjamin Netanjahu podpořili spolupráci obou zemí v oblasti bezpečnosti nebo zdravotnictví. Na schůzce v Jeruzalémě se také shodli, že ještě letos bude společně zasedat v Praze česká a izraelská vláda. K diplomatickému sporu Izraele s Polskem ohledně holocaustu Babiš poznamenal, že si je jistý, že se tato otázka brzy vysvětlí a že obě země budou pokračovat ve spolupraci. Kvůli kauze krachl summit zemí Visegrádské skupiny (V4) v Jeruzalémě.

„Naše vztahy jsou vždy velice vřelé. Vztah mezi českým lidem a židovským lidem je opravdu dlouhý, je velice důležitý. Začal zásadní podporou od Tomáše Garrigua Masaryka. Bez vašich zbraní a podpory by se Izrael třeba nikdy neosamostatnil. Prostor pro naši spolupráci je nekonečný,“ zdůraznil Netanjahu.

Dosavadní spolupráci vyzdvihl také český premiér. „Izrael je naším strategickým partnerem na Blízkém východě. To je důvod, proč se Česká republika velmi zajímá o konzultace na mezivládní úrovni. Slíbil jste, pane premiére, že toto jednání se uskuteční ještě letos v Praze. Poslední mezivládní rozhovory se totiž konaly v Jeruzalému v roce 2016 a opravdu nastal čas, abychom pokračovali v této spolupráci,“ uvedl Babiš, který je v Izraeli poprvé.

Česko by mohlo řešit s Izraelem hospodaření s vodou či autonomní vozy

„Obchod si vede dobře, my tu prodáváme škodovky a tatrovky,“ uvedl dále český premiér. Dodal, že doufá v dokončení nákupu izraelských radarů. Jako další oblast spolupráce vidí Babiš například hospodaření s vodou. „Izrael má technologie na to úsporně nakládat s vodou. Pro ně zase může být zajímavé naše odpadové hospodářství,“ konstatoval premiér. 

Tématem bylo i zdravotnictví. „Apelovali jsme na izraelskou stranu, aby nám umožnila rychleji certifikovat naše výrobky,“ prohlásil premiér. Zmínil rovněž využití konopí pro léčebné účely. „Netanjahu slíbil, že k nám pošle na nějakou konferenci doktory, aby naši doktoři mohli získat zkušenosti, jak se léčitelské konopí předepisuje a jaké choroby je možné léčit,“ podotkl.

Premiér rovněž ocenil izraelské výsledky ve vědě a výzkumu, mimo jiné v bezpečnosti autonomních vozů. Ráno se totiž setkal se zástupci firmy Mobileye, která se zabývá systémy pro automatizaci řízení automobilů. V rámci programu navštívil také Český dům v Jeruzalémě a jeruzalémské Staré Město.

Ve středu má na programu prohlídku jeruzalémské rozhledny Ester, jejímž autorem je český architekt Martin Rajniš. Ve středu dopoledne premiér uctí oběti holocaustu u památníku Jad vašem v Jeruzalémě, odpoledne se v Tel Avivu setká s podnikateli a vědci a večer odletí do Prahy.

Babiš už v pondělí oznámil, že vrcholná schůzka zemí V4 s Izraelem by mohla být v náhradním termínu ve druhém pololetí letošního roku; nyní budou jen bilaterální jednání mezi izraelskými představiteli a zbylými visegrádskými státy.

„Posledních 24 hodin se Benjamin Netanjahu a jeho lidé pohroužili do jistého mlčení a nejnovější vývoj nekomentují. Můžeme spekulovat, že to pro ně je do jisté míry problém, protože to je samozřejmě diplomatické faux pas. Přinejmenším z manažerského hlediska je to velice složité takto narychlo měnit scénář,“ komentoval vývoj blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

„Jedna z teorií ale je, že to (izraelské) vládě může pomoci, protože to může Likudu pomoci ukázat na sebe před blížícími se volbami jako na stranu, která je schopná postavit se i v zahraničí a bojovat za zájmy Izraelců, historické pravdy,“ poznamenal zpravodaj. „Druhá teorie je, že to Netanjahuovi může ublížit, protože si dlouho zakládal na tom, že je brilantním diplomatem a dokáže Izraeli přinášet netradiční spojenectví,“ dodal Borek.

V4 se měla poprvé sejít mimo Evropu

O zrušení cesty polského premiéra se spekulovalo od chvíle, co byla zveřejněna zřejmě chybná interpretace Netanjahuova vyjádření během schůzky o Blízkém východu koncem minulého týdne ve Varšavě.

Diplomatickou krizi rozpoutal dotaz izraelského novináře Ralfa Ahrena. „Rozhodl jsem se ho zeptat na kontroverzi okolo polské role v holocaustu. A on řekl, to co řekl. Tedy že existovali Poláci, kteří kolaborovali s nacisty,“ uvedl Raphael Ahren, novinář z The Times of Israel.

Poláků se ale dotklo vyznění, že jako celý národ za druhé světové války pomáhali nacistům zabíjet Židy. Že by Netanjahu polský národ obviňoval z podílu na holocaustu, popřela velvyslankyně Izraele ve Varšavě a odmítl to rovněž úřad izraelského premiéra.

Doufejme, že se konflikt urovná. Česká republika převezme předsednictví V4 de facto už od června. Předpokládám, že bychom tu V4 mohli uspořádat s Izraelem společně někdy na podzim.
Andrej Babiš
český premiér

Polský pemiér Mateusz Morawiecki účast na summitu v neděli odřekl s tím, že ho nahradí šéf polské diplomacie Jacek Czaputowicz. V pondělí ale Varšava oznámila, že polská delegace se summitu nezúčastní vůbec.

K dalšímu vyostření sporu totiž přispěl komentář nového úřadujícího izraelského ministra zahraničí Jisraela Kace. Ten v neděli podle deníku The Times of Israel izraelské televizi řekl, že „Poláci určitě kolaborovali s nacisty. A jak řekl (bývalý izraelský premiér) Jicchak Šamir, sají antisemitismus už s mateřským mlékem“.

„Jeho slova jsou nepřijatelná nejen v diplomacii, ale jsou nepřijatelná kdekoliv ve veřejné sféře. Poláci byli národem, který během druhé světové války trpěl společně s Židy a Romy nejvíc,“ reagoval Morawiecki.