BBC si chce pojistit vysílání v Unii po brexitu. Ve hře je nové ústředí v Bruselu

Britská zpravodajská stanice BBC zvažuje, že po brexitu založí v Bruselu novou základnu, která by zajistila pokračování vysílání na území Evropské unie. Podle deníku Guardian o této možnosti debatoval belgický premiér Charles Michel s generálním ředitelem BBC Tonym Hallem na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

„Belgie často figuruje na nejužším seznamu společností, které chtějí po brexitu zakotvit v Evropské unii,“ řekl Michel v Davosu. Podle Guardianu přemýšlí BBC ještě o Nizozemsku a Irsku.

Pokud by stanice chtěla vysílat své mezinárodní programy BBC World, BBC Entertainment, BBC First či BBC Earth na území sedmadvacítky i po brexitu, bude nejdřív muset získat licenci udělenou v EU.

Britská premiérka Theresa Mayová se ve snaze tomuto problému vyhnout pokusila audiovizuální průmysl zahrnout do dohody s EU o volném obchodu, ale nepodařilo se jí to. Proti se postavila například Francie.

Chce-li tedy BBC po brexitu vysílat v celé Unii, musí do některého z členských států přemístit své ústředí, nezanedbatelnou část zaměstnanců daného kanálu, anebo zařízení pro přenos signálu, jinak licenci nezíská, upozornil Guardian.

Licenci pro vysílání v celé EU vydanou britským úřadem pro regulaci médií Ofcom nyní používá přes pět set celoevropských kanálů. Mezinárodní mediální společnosti v Británii každoročně utratí kolem jedné miliardy liber (29,7 miliardy korun); po brexitu ale licence patrně přestanou platit, protože Británie opustí jednotný evropský trh.

Stěhováním hrozí i šéf Airbusu

Do brexitu zbývají dva měsíce, stále ale není jasné, jak odchod bude vypadat. Evropský výrobce letadel Airbus ve čtvrtek varoval, že může svou výrobu křídel přesunout z Británie, pokud země opustí Unii bez dohody. Společnost v Británii zaměstnává 14 tisíc osob.

„V případě brexitu bez dohody budeme muset učinit pro Británii potenciálně velmi škodlivé rozhodnutí,“ prohlásil šéf společnosti Tom Enders.

Jeho firma prý nemůže okamžitě přesunout velké továrny z Británie do jiných částí světa, mohla by ale být nucena přehodnotit budoucí investice v případě, že by nastal brexit bez dohody. „Brexit hrozí zničit století vývoje založeného na vzdělání, výzkumu a lidském kapitálu,“ řekl v dosud nejostřejším varování.

Kritici však už dříve možný přesun výroby z Británie zpochybnili. Tvrdí, že hlavní závod na výrobu křídel v Broughtonu pracuje efektivně, dalším plusem je pak slabá libra, píše agentura Reuters.

Alžběta II. nepřímo vyzvala k ukončení sporů o brexit

Britská královna Alžběta II. ve čtvrtečním proslovu vybídla k úsilí o nalezení společné řeči a k respektování odlišných názorů. Podle komentátorů tak narážela na debatu týkající se brexitu a nadcházející klíčové hlasování o dohodě v parlamentu. Deník The Times proslov královny považuje za výzvu politikům k ukončení hádek a známku toho, že královský palác spory kolem brexitu znervózňují.

„Nepřestat usilovat o trpělivost, přátelství, důraz na komunitu a respektování potřeb druhých je dnes stejně důležité jako v době, kdy byla tato skupina založena,“ uvedla mimo jiné královna. Podle ní je důležité snažit se o nalezení společné řeči a „nikdy neztrácet ze zřetele celkový obraz“.

Dvaadevadesátiletá Alžběta II. hovořila u příležitosti 100. výročí založení Sandringhamského ženského institutu, jehož je předsedkyní. Od panovnice se jako od hlavy státu očekává neutralita. Královna se obvykle ke kontroverzním politickým záležitostem nevyjadřuje, připomíná BBC.