Turecká bezpečnostní zóna v Sýrii je nepřijatelná, reagují Kurdové na Trumpův návrh. Odmítá ji i Moskva

Syrští Kurdové nesouhlasí s tím, aby byla na severu Sýrie, tedy na území obývaném hlavně Kurdy, zřízena bezpečnostní zóna zajišťovaná Tureckem. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý uvedl, že zřízení takové zóny navrhl americký prezident Donald Trump. Má být až 30 kilometrů široká a zřídit ji má Turecko. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že Moskva s návrhem nesouhlasí. Z města Manbidž u turecké hranice mezitím exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) ohlásila útok u mezinárodně obsazené hlídky. Na místě je nejméně 14 mrtvých.

Pro Kurdy Trumpův plán znamená, že by zóna byla na území, které jejich milice vybojovaly nad teroristickou organizací Islámský stát (IS) – a které obývají právě Kurdové.

Turecko považuje kurdské milice za teroristy a nepřeje si, aby působily u jeho hranic. Pohrozilo ofenzivou proti nim, zatímco Trump oznámil, že ze severu Sýrie stáhne americké vojáky.

„Mezi Tureckem a severem Sýrie může být demarkační linie, kterou zajistí mírové síly OSN. Cokoli jiného je nepřijatelné. Turecko není neutrální a nemůže být garantem bezpečnosti,“ prohlásil kurdský politik Aldar Chalíl.

Trump v neděli ve svém tweetu pohrozil Turecku ekonomickým zničením, pokud na Kurdy v Sýrii zaútočí. V pondělí večer hovořil telefonicky s Erdoganem a navrhl, aby Turecko zřídilo na hranici bezpečnostní zónu.

Území by měla získat pod kontrolu jen syrská vláda, zní z Moskvy

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že kontroly nad územím na severu Sýrie by se měl ujmout syrský režim. „Jsme přesvědčeni, že optimálním a jediným spravedlivým řešením je předání tohoto území pod kontrolu syrské vlády, syrské armády a jejich administrativy,“ řekl Lavrov na výroční tiskové konferenci.

Ruský ministr také sdělil, že by se toto téma mělo dostat na program Erdoganova setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Schůzka se má konat koncem ledna.

Z města Manbidž je hlášen útok, na místě byli i Američané

V severosyrském městě Manbidž nedaleko turecké hranice útočník odpálil výbušniny u mezinárodně obsazené hlídky. Zahynulo nejméně 14 lidí. Oznámila to exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), podle níž jsou mezi oběťmi dva Američané. Spojené státy zatím zprávu nekomentovaly. K útoku se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). 

Město Manbidž leží nedaleko turecké hranice a hlídku zajišťuje místní vojenská rada. Ve městě působí také Američané. V blízkosti města jsou také skupiny podporované Tureckem a rovněž syrské jednotky.

Rozložení sil v Sýrii – září 2018 až únor 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com