Další skandál v německé armádě. Jeden ze zaměstnanců zřejmě prováděl špionáž pro Írán

V Německu zadrželi zaměstnance armády podezřelého ze špionáže pro íránskou tajnou službu. S odvoláním na státní zastupitelství o tom informovala agentura DPA. Muž má kromě německého také afghánské občanství. V bundeswehru působil jako poradce a podle německých médií měl přístup k citlivým informacím, mimo jiné o nasazení německých vojáků v Afghánistánu.

„Abdul Hamid S. čelí silnému podezření, že pracoval pro zahraniční tajnou službu. Podezřelý byl jazykovým odborníkem a kulturním poradcem bundeswehru,“ uvedlo generální státní zastupitelství v Karlsruhe. Muž byl zadržen v Porýní na západě Německa.

Citlivé informace, k nimž měl přístup, podle prokuratury předával „íránské tajné službě“. O kterou službu přesně jde, státní zastupitelství neuvedlo.

Špionáž muž podle médií prováděl několik let

Zpravodajský server Spiegel Online napsal, že zhruba 50letý muž měl přístup například k informacím o nasazení vojáků v Afghánistánu. Přísně tajné informace podle serveru vynášel několik let.

Že je jeden z členů bundeswehru podezřelý ze špionáže v souvislosti s Íránem, potvrdilo také německé ministerstvo obrany. Další podrobnosti ale sdělit odmítlo.