V Rakousku uvázli lidé na lanovce, u Baltu hrozí záplavy. Do Evropy dorazilo vydatné sněžení a silný vítr

Události ČT: Vydatné sněžení a silný vítr v Evropě (zdroj: ČT24)

Husté sněžení a silný vítr působí problémy napříč Evropou. V Rakousku uvízlo čtrnáct lidí včetně dětí na lanovce, v Polsku silný vichr převrátil autobus. Rozbouřené Baltské moře se vylévá na pevninu a v horách na jihu Polska hrozí laviny. Loď u Nizozemska ztratila desítky kontejnerů se zbožím, které pak začal příboj odnášet k plážím ostrovů na severu země.

V rakouském středisku Aflenzer Bürgeralm uvízlo ve středu čtrnáct lidí včetně pěti dětí na sedačkové lanovce. Bezpečnostní mechanismus ji zastavil poté, co silný poryv větru vyhodil lano z kotouče lanovky.

Záchranným týmům se podařilo turisty dostat dolů až po více než dvou hodinách. Nikomu z uvízlých, mezi kterými bylo podle rakouských médií i velmi malé dítě, se nic nestalo.

V Polsku hrozí záplavy

Třináct lidí utrpělo ve čtvrtek zranění jihovýchodně od Varšavy, když autobus, kterým cestovali, při silném poryvu větru vyjel ze silnice a převrátil se. Nehoda autobusu se stala kolem 1:00 nedaleko města Garwolin na hlavním silničním tahu spojujícím Varšavu a Lublin, uvedla na svých internetových stránkách Polská televize. V autobuse cestovalo padesát lidí. Kromě toho, že vál silný vichr, vydatně sněžilo a silnice byla kluzká.

Život lidem na severu Polska komplikuje rozbouřené Baltské moře, z něhož se voda vylévá na pevninu. Ve Fromborku, který leží u Viselského zálivu, se voda z rozbouřeného moře rozlila po místním přístavu. Hasiči tam dovezli pytle s pískem a zabezpečili budovu správy přístavu i smažírnu ryb.

Zaplavení některých ulic hrozí i v Gdaňsku, kvůli bouři na Baltu stoupá hladina řeky Elblong. Už ve středu se pro veřejnost zavřelo oblíbené molo v Sopotech. V některých částech polského pobřeží Baltu platí nejvyšší stupeň ohrožení záplavami. V oblasti fouká silný severní vítr.

Vlnobití a záplavy poničily také část přímořské promenády ve městě Světlogorsk v ruské Kaliningradské oblasti, informuje server Lenta.ru.

Bez komentáře: Bouřky v Pobaltí nebo porucha lanovky v Rakousku (zdroj: ČT24)

V Tatrách varují před lavinami, v Norsku jedna zasypala čtyři lidi

Na polské straně Vysokých Tater v Dolině Roztoki podle internetových stránek zpravodajské televize TVN24 spadla lavina. Na místo se vydala horská služba, protože měla podezření, že tam zůstali dva lidé. Šlo ale o planý poplach. V těchto horách i v Krkonoších platí třetí z pěti stupňů lavinového nebezpečí.

Velké množství sněhu napadlo i ve slovenských Vysokých Tatrách, v uplynulých dnech až 80 centimetrů. Sněžení spolu se silným větrem zvýšilo lavinové nebezpečí a ve všech pohořích byl vyhlášen třetí stupeň z pětidílné škály. HZS upozornila, že ve Vysokých a v Západních Tatrách bude odpoledne platit až čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. Uvolnění lavin je tak možné již při malém zatížení zejména na strmých svazích.

Silné sněžení komplikuje dopravu hlavně na severním a středním Slovensku. Problémy se zajištěním průjezdnosti silnic hlásila například podtatranská vesnice Ždiar, kde vyhlásili mimořádný stav. Ten vyhlásilo také dvanáct obcí Žilinského kraje. 

Lavina spadla ve středu v severním Norsku, kde zřejmě zavalila čtyři lidi. Mohutná, 300 metrů široká lavina, se sesula v údolí Tamok nedaleko severonorského města Tromsö. V tu dobu v oblasti lyžovala jedna Švédka a tři Finové, kteří jsou od té doby pohřešovaní. Pátrání záchranářům ztěžuje silný vichr a sněhová bouře. 

U nizozemského pobřeží se vysypaly hračky, nábytek či televize

Zřejmě v důsledku nepříznivého počasí ztratila ve středu obří nákladní loď plující Severním mořem nejméně 270 kontejnerů s nákladem, které pak začal příboj odnášet k plážím ostrovů na severu Nizozemska. K břehům ostrovů Terschelling, Vlieland a Ameland donesly vlny tisíce předmětů – od hraček přes velkoplošné televize až po součásti automobilů.

„Kam se podíváte, tam leží nějaké věci. Celá pláž je plná, jsou tady i nerozbalené výrobky IKEA. Všichni to všechno sbírají, na pláži je možná 200 džípů s vozíky,“ popsal situaci na Terschellingu Rimbaud Laperre, který je tam na návštěvě u rodiny.

Podle webu RTL vyplavila voda z kontejnerů dřevěné židle, boty, oblečení, hračky nebo komponenty aut. Nezvyklý úkaz podle místních médií přitáhl na pláže stovky lidí, například jeden muž si na pevninu odnesl televizi zabalenou v polystyrenu.

Pobřežní stráž ale před prozkoumáváním vyplavených kontejnerů varovala, protože v některých kontejnerech byly převáženy chemikálie, které by pro člověka mohly být nebezpečné.