Kolize válečných lodí, sankce a obvinění z vměšování. Vztahy USA a Číny zamrzají

Události: Vztahy Číny a USA zamrzají (zdroj: ČT24)

Pravidelné bezpečnostní konzultace mezi USA a Čínou naplánované na říjen se odkládají. V neděli se málem srazily válečné lodě obou velmocí. Čína zrušila domluvenou návštěvu amerického vojenského plavidla v Hongkongu jako odpověď na sankce, které na ni USA uvalily za nákup ruských zbraní. A Donald Trump obvinil Čínu z vměšování do listopadových voleb do Kongresu. Napětí mezi Washingtonem a Pekingem roste nejen v ekonomice, kde zuří obchodní válka.

Ministři obrany USA a Číny James Mattis a Wej Feng-che se měli sejít v půli října k pravidelným bezpečnostním konzultacím. Ty se však odkládají, jak ve středu informoval zpravodajský web Politico. Obě země přitom vinu za odklad svalují na tu druhou.

Zpráva přichází jen pár dní poté, co se v Jihočínském moři málem srazily vojenské lodě obou zemí. Americký torpédoborec Decatur se podle informací amerického armádního webu Stars and Stipes plavil ve vodách, které považuje za mezinárodní. Čínské námořnictvo si je však nárokuje a jeho loď provedla manévr k vykázání Decaturu. Lodě se přiblížily na 41 metrů, což hrozilo srážkou.

Americká (vlevo) a čínská loď při kolizi v Jihočínském moři
Zdroj: US Navy

Čína také zamítla plánovanou návštěvu americké vojenské lodi v Hongkongu. Tento krok označila za reakci na uvalení sankcí ze strany USA. Sankce přišly kvůli tomu, že čínská armáda nakoupila v Rusku stíhačky a rakety.

Peking ale má na nákupním seznamu daleko víc zbraní z Ruska. Patří mezi největší odběratele. Loni za ně utratil 15 miliard dolarů. „Je to normální vojenský nákup z Ruska, ruský export do Číny. Není v rozporu s žádným mezinárodním zákonem,“ řekl analytik Pangoal Institution Sü Čchin-tuo.

Podle Washingtonu sankce nemají poškodit Čínu, ale potrestat Moskvu za vojenské akce na Ukrajině a v Sýrii a zasahování do amerických voleb. Vycházejí ze zákona, který míří také na Írán a Severní Koreu za nepřátelské chování.

Jenže dopadnou na Čínu. „Doporučujeme Spojeným státům, aby přestaly s neustálou kritikou Číny, přestaly se zlými slovy a skutky, které poškozují vzájemné vztahy,“ vzkázal na druhou stranu Pacifiku mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang.

Peking si předvolal amerického velvyslance a z konference v Americe stáhl admirála. Sankce souzní se cly na čínské zboží, což mezi čínskými vládními komunisty vzbuzuje pocit, že jde o snahu otupit vzestup Číny jako velmoci.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo by měl podle agentury Reuters v pondělí zavítat do Pekingu. Kolik času bude mít na vzájemné vztahy, však není jisté. Předtím totiž navštíví KLDR, a je tak možné, že rozhovorům bude dominovat téma Severní Koreje.