Rýsuje se dohoda o Jihočínském moři. Kvůli stále sebevědomější Číně

Čína zastrašuje své sousedy kolem Jihočínského moře (zdroj: ČT24)

Po více než deseti letech jednání se země jihovýchodní Asie dohodly s Čínou na návrhu pravidel chování v Jihočínském moři. Přestože řešení je pořád daleko, mohl by zmírnit napětí v oblasti, kudy plují lodě se zbožím za miliardy dolarů. Vyvolává ho vojenská aktivita Číny, která se stupňuje zároveň s tím, jak modernizuje armádu.

Neviditelné stíhačky, robotické ponorky, bobtnající rozpočet a snižování stavů. Čínská armáda prochází radikální proměnou. Zatímco dřív sázela na masivní nasazení lidské síly – do Korejské války vyslala přes milion mužů – teď investuje do modernizace a do civilu propouští 300 tisíc vojáků. Vyvíjí nové generace zbraní, které mají konkurovat těm americkým.

Žádný jiný hráč není ochotný nebo schopný Čínu zastavit. Zcela určitě ne další země, které si činí územní nároky, ani jiné státy regionu.
Chong Ja Ian
analytik, National University of Singapore

„Čína investuje do technologií, jde o dlouhodobé projekty, mega projekty, v nichž doufá, že uplatní svou strategickou pozici do budoucnosti. Vesmír, kyberprostor a podmořské technologie,“ konstatuje bezpečnostní analytik Michael Raska. 

Čínská letadlová loď během cvičení
Zdroj: Reuters

Se zdokonalováním výzbroje roste i opovážlivost Číny. Přibývá incidentů se sousedními státy. Před pár dny vyvolal čínský výzvědný letoun rozruch v Japonsku a v Jižní Koreji, když narušil pásma protivzdušné obrany. Obě země k němu vyslaly stíhačky. U japonských břehů se zároveň objevila čínská vojenská loď.

Rozmisťování zbraní, více incidentů

Čínští vojáci na Paracelských ostrovech
Zdroj: Reuters

Znepokojení dávají najevo i Filipíny, k jejichž letadlům a lodím Čína stále častěji vysílá varovné vzkazy, aby se držely v uctivé vzdálenosti od umělých ostrovů vybudovaných v Jihočínském moři.

Peking na nich rozmisťuje zbraně. V oblasti bohaté na suroviny a důležité pro mezinárodní přepravu zastrašuje sousední země, přestože mezinárodní soud jeho nároky na území ve sporných vodách označil za neoprávněné. 

Čína uvedla do provozu druhou letadlovou loď a vybudovala zahraniční základnu v africkém Džibuti. Přesto ji čeká dlouhá cesta, než bude schopná konkurovat Spojeným státům ve světovém měřítku. Američané mají deset letadlových lodí a stovky základen v zahraničí.

Není jasné, jak by si čínská armáda vedla na moderních bojištích. Poslední válka, které se zúčastnila, byl konflikt s Vietnamem v roce 1979.