USA provozují obchodní šikanu, stěžuje si Čína po zavedení nové vlny cel

Spojené státy se dopouštějí obchodní šikany a zaváděním opatření, jako jsou cla, zastrašují ostatní země. Dvě hodiny po zavedení nejnovější vlny cel, která na sebe uvalily USA a Čína, to v pondělí napsala čínská státní agentura Nová Čína. Odvolává se přitom na dokument o bilaterálním obchodním sporu, který publikovala Čínská státní rada.

Nová Čína uvedla, že Peking se snažil spor vyřešit ke spokojenosti obou stran, ale nová americká politická reprezentace „si protiřečila a Čínu neustále napadala“, což vedlo k rychlé eskalaci konfliktu. Agentura ale dodala, že Čína je ochotna obnovit jednání s USA, pokud budou takové rozhovory „založeny na vzájemném respektu a rovnosti“.

Spojené státy k pondělku začaly uplatňovat desetiprocentní clo na dovoz čínského zboží v objemu 200 miliard dolarů, tedy v přepočtu asi 4,4 bilionu korun ročně, a od ledna chtějí tento poplatek zvýšit na 25 procent. Čína v reakci zavedla celní poplatky ve výši pět až deset procent na dovoz z USA v objemu 60 miliard dolarů, tedy 1,3 bilionu korun, a rovněž pohrozila, že může opatření ještě rozšířit.

Čína podle listu The Wall Street Journal zrušila obchodní rozhovory se Spojenými státy, které se měly uskutečnit během příštích dnů. Podle zdrojů listu naplňuje Peking odmítnutím rozhovorů svůj slib, že nebude jednat pod hrozbami.

„Vše, co USA dělají, nevyvolává dojem upřímnosti a dobré vůle,“ uvedl v pátek mluvčí čínského ministerstva obchodu. „Doufáme, že USA podniknou kroky k nápravě svých chyb,“ dodal.

K obchodním jednáním byl před dvěma týdny do USA pozván čínský vicepremiér Liou Che. Jeho návštěva ve Washingtonu se měla konat 27. a 28. září a měla jí předcházet jednání na nižší úrovni. Všechny tyto schůzky však byly odvolány, uvedly zdroje listu The Wall Street Journal. Podle vysokého amerického vládního činitele zatím nebylo stanoveno datum dalšího kola rozhovorů, poznamenala agentura Reuters.

„Vypadá to, že situace došla do nejhoršího možného bodu. Jestliže spolu obě strany nechtějí ani komunikovat, pak se nastalá situace bude těžko řešit. Minimum možného je, aby obě znepřátelené strany usedly k jednomu stolu,“ uvedl pro Českou televizi hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Čína a USA proti sobě uvalily další cla (zdroj: ČT24)

Cla míří z USA a Číny na různé výrobky

Vyšší cla se tak už vztahují na čínské zboží v celkové roční hodnotě 250 miliard dolarů, tedy zhruba na polovinu čínského dovozu do USA. Nově zavedená cla se od pondělí dotknou například kabelek dovážených z Číny, textilu nebo rýže, vyňaty budou z nových poplatků například chytré hodinky.

Čína nově zavádí dodatečné clo ve výši pěti procent na americké výrobky včetně menších letadel, počítačů a textilu a dalších deset procent na zboží, jako jsou chemikálie, maso, pšenice a víno. Vyšší cla se tak už celkově dotknou amerického dovozu do Číny ve výši zhruba 110 miliard dolarů.

Čínská protiopatření jsou menšího rozsahu než americká, protože USA do Číny tolik zboží nevyvážejí. Loni to byly podle údajů zveřejněných na webu zpravodajského serveru BBC výrobky za 130 miliard dolarů.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou také reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Ekonomové varují, že dlouhotrvající spor mezi největšími světovými ekonomikami nakonec zastaví hospodářský růst nejen v USA a Číně, ale v celém globálním hospodářství.

„Pro českou ekonomiku není další eskalace obchodní války mezi USA a Čínou dobrou zprávou. Jako malou otevřenou ekonomiku ji zasáhne zejména negativní sentiment, který se v důsledku střetu Washingtonu a Pekingu může ve světovém obchodě na celá léta rozhostit,“ uvedl hlavní ekonom Czech fund Lukáš Kovanda.