Izrael bude bránit své hranice za bojů v Sýrii, řekl Netanjahu v Moskvě

Izrael nedovolí narušení své pozemní ani vzdušné hranice. V Moskvě, kam přijel jednat s prezidentem Vladimirem Putinem, to dnes uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Na syrsko-izraelské hranici panuje delší dobu napětí kvůli bojům na jihozápadě Sýrie. Izraelská armáda ve středu sestřelila bezpilotní letadlo vyslané ze Sýrie nad Izrael. Středeční setkání Netanjahua s Putinem je za poslední půlrok už třetí.

Rusko je spojencem režimu syrského prezidenta Bašára Asada a Izrael se snaží přimět Moskvu k využití tohoto vlivu tak, aby pomohla změnit uspořádání poměrů na jihozápadě Sýrie. Hlavní starostí Izraele je přítomnost Asadových spojenců z Íránu a libanonského Hizballáhu poblíž hranice. Izraelci chtějí, aby Rusové přiměli Asada Íránce z této oblasti stáhnout.

„Je zřejmé, že naše pozornost je zaměřena na Sýrii a na Írán. Jsme toho názoru, že by Írán měl ze Sýrie odejít, ale to pro vás není nic nového. Budeme nadále rozhodně reagovat na narušení izraelského vzdušného prostoru i území. Očekáváme, že všichni budou respektovat naši svrchovanost,“ řekl Netanjahu ruskému prezidentovi podle prohlášení jeho úřadu.

Netanjahu před odletem do Ruska prohlásil, že „oceňuje přímý, nezprostředkovaný a výborný kontakt, jaký má s ruským prezidentem“.

Izrael se stejně jako USA obává rostoucího vlivu Íránu

Podle izraelského představitele, jehož citovala agentura Reuters, Netanjahu ujistil, že Izrael nemá v úmyslu ohrozit Asadovu vládu. „Nehodláme nic dělat proti Asadovu režimu a vy zajistíte odchod Íránců,“ citoval zdroj Reuters Netanjahua. Podle zdroje izraelského listu Haarec má Moskva zájem stabilizovat syrský režim stejně jako dostat Írán dál od izraelské hranice.

Agentura AP napsala, že rostoucího vlivu Íránu se obávají také USA a že toto téma přijde na pořad pondělního Putinova jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Helsinkách. Podle zdrojů AP by se prezidenti mohli dohodnout, že podél hranice s Izraelem budou rozmístěni syrští vojáci a Íránci i Hizballáh se odtud stáhnou.

Izraelští komentátoři napsali, že Izrael bude požadovat stažení Íránců ze Sýrie vůbec, což už ale v minulosti šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov označil za naprosto nerealistické.

Netanjahu přijel do Ruska s manželkou

Netanjahu do Ruska přijel s manželkou Sarou a vzali s sebou také dvě děti nemocné rakovinou. Chtěli je vzít na fotbalový semifinálový zápas mezi Anglií a Chorvatskem.

„Já a moje žena Sara jsme pozváni na semifinálový zápas mistrovství světa a řekli nám, že si můžeme s sebou vzít dva hosty. Rozhodli jsme se vzít dvě úžasné děti, které bojují s rakovinou,“ řekl Netanjahu. Dětem je 18 a 13 let a do Ruska je doprovázejí také jejich rodiče.