Na syrskou základnu podle Moskvy útočil Izrael. Sýrie viní USA

Szántó k útoku na vojenskou základnu Homs (zdroj: ČT24)

Při nočním raketovém útoku na vojenskou leteckou základnu v syrské provincii Homs zemřelo 14 lidí, mezi nimi Íránci, uvedla to exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle Rusů stojí za útokem Izrael, syrská státní televize z něj naopak obvinila Spojené státy. Pentagon to odmítl.

Syrská televize uvedla, že brzy po půlnoci místního času byly v blízkosti letiště slyšet silné výbuchy. Podle nejnovějších informací syrských médií letiště aktivovalo systém protivzdušné obrany a sestřelilo osm raket. Ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán sdělil, že mezi oběťmi útoku jsou převážně Íránci či členové skupin podporovaných Teheránem.

Podle ruského ministerstva obrany úder uskutečnila dvě izraelská letadla, která startovala z Libanonu. Na syrskou základnu podle Moskvy vystřelila osm raket, z toho pět zneškodnila syrská protivzdušná obrana. Izraelské stíhačky F-15 při akci nenarušily syrský vzdušný prostor, uvedla ruská armáda. Rusko je v syrské válce spojencem Damašku.

Svět reaguje na útoky v Sýrii, Trump zvažuje odvetu (zdroj: ČT24)

O možnosti izraelského útoku spekuloval i server The Guardian; Židovský stát ostatně T-4 ostřeloval již letos v únoru. Údajně íránský dron vypuštěný z letiště přistál v Izraeli. K otázkám výbuchů se izraelský mluvčí odmítl vyjádřit.

Syřané neobvinili Izrael, ale Washington

Syrská státní média v rozporu s Ruskem tvrdí, že za útokem zřejmě stojí Spojené státy, Pentagon to ale odmítl. „V tuto chvíli v Sýrii žádné letecké údery neprovádíme,“ uvádí se v prohlášení ministerstva obrany. „Nicméně situaci nadále pečlivě sledujeme a podporujeme probíhající diplomatické úsilí pohnat k odpovědnosti ty osoby, které mají na svědomí použití chemických zbraní v Sýrii,“ píše Pentagon.

Americký prezident Donald Trump v neděli v souvislosti s údajným chemickým útokem v Dúmá označil syrského prezidenta Bašára Asada za „zvíře Asada“. Trump řekl, že za útok, který si dosud vyžádal sedmdesát obětí, musí zaplatit. 

Základnu používaly i ruské vzdušné síly

Vojenskou základnu známou jako Tiyas, nacházející se na půli cesty mezi Homsem a ruinami starobylé Palmíry, využívaly podle Guardianu i ruské vzdušné síly. Zatím není jané, jestli ruské letectvo bylo v době útoku na vojenské základně T-4 přítomné.  K ostřelování došlo ve chvíli, kdy by měla zasedat Rada bezbečnosti OSN kvůli chemickému útoku v Dúmá na předměstí Damašku.