Spor kvůli vraždě se vyhrocuje: Malajsie vyhostila severokorejského velvyslance

Malajsijská vláda v rámci vyšetřování nedávné vraždy Kim Čong-nama na letišti v Kuala Lumpuru vyhostila severokorejského velvyslance. Jako nežádoucí osoba musí vycestovat ze země do 48 hodin.

Napětí mezi Malajsií a KLDR se tak po smrti bratra severokorejského lídra stupňuje. Podle malajsijských vyšetřovatelů zabil Kim Čong-nama 13. února na letišti v Kuala Lumpuru zakázaný bojový nervový plyn VX. Podle nich nejspíš zorganizovaly vraždu severokorejské bezpečnostní úřady.

Velvyslanec KLDR v Kuala Lumpuru Kang Čchol obvinění odmítl. Vyšetřování malajsijských úřadů označil za nevěrohodné. Také obvinil malajsijskou vládu, že podporuje síly, které jsou nepřátelské vůči Pchjongjangu, čímž narážel především na Jižní Koreu.

Čínský magazín s portrétem Kim Čong-nama
Zdroj: Reuters

Malajsie požadovala od ambasadora omluvu za jeho výroky, ale diplomat nereagoval. „Malajsie bude postupovat tvrdě proti jakékoli urážce či snaze poškodit svou pověst,“ uvedlo malajsijské ministerstvo zahraničí k vyhoštění představitele KLDR.

V minulých dnech také Malajsie oznámila, že od 6. března ruší z bezpečnostních důvodů bezvízový styk se Severní Koreou. Dosud mohli Severokorejci v Malajsii pobývat 30 dní bez víz.

Dvě ženy jsou obviněné z vraždy

Při vyšetřování útoku na Kim Čong-nama dosud policie v Malajsii zatkla a obvinila Indonésanku a Vietnamku, které na oběť nastříkaly plyn. Byly obviněny z vraždy, ale tvrdí, že o smrtící látce nevěděly. Bylo jim prý řečeno, že jde o žert v rámci televizního pořadu skryté kamery.

Kromě obou žen Malajsie zadržela krátce po činu také dva muže – Malajsijce, který je na svobodě na kauci, a Severokorejce Ri Tong-ila, kterého v minulých dnech ale propustila pro nedostatek důkazů a deportovala ze země. Policie podle agentur dále pátrá po sedmi Severokorejcích považovaných za organizátory plánovaného zločinu.

Vyhrožovali mně i rodině likvidací, říká vyslýchaný Severokorejec

Ri Tong-il se po návratu do KLDR nechal slyšet, že malajsijská policie mu vyhrožovala zabitím jeho rodiny, pokud se nepřizná. Ri nebyl na místě vraždy, ale policisté ho obvinili z organizace útoku.

Policie propustila podezřelého Severokorejce
Zdroj: Reuters

„Říkali mi, abych se přiznal, jinak že celá moje rodina bude zabita, že i já nebudu v bezpečí. Slibovali mi dobrý život v Malajsii, pokud na vše přistoupím,“ tvrdil bývalý zástupce severokorejského vyslance při OSN a člen delegace, kterou KLDR nedávno vyslala do Malajsie. Podle agenturních zpráv je Ri chemik.