Fico: Povinné uprchlické kvóty jsou „mrtvé“

Zpravodaj ČT k nadcházejícímu unijnímu summitu (zdroj: ČT24)

Platné povinné kvóty i plán Evropské komise na zavedení automatického mechanismu pro přerozdělování uprchlíků jsou „mrtvé“. Slovenský premiér Robert Fico to prohlásil před nadcházejícím unijním summitem. Slovensko v současné době EU předsedá.

Slováci upřednostňují princip takzvané pružné solidarity, podle níž by členské státy EU, které nesouhlasí s kvótami, například více přispívaly na ochranu vnějších hranic Unie. Z plánovaného počtu 160 tisíc běženců bylo přerozděleno jen asi pět procent uprchlíků, což Fico označil za fiasko.

„Platné kvóty jsou mrtvé a ty, co ještě nejsou přijaty, jsou mrtvé dávno. Nabízíme koncept efektivní solidarity, že každý stát musí přispět, ale je na něm, jaké prostředky zvolí,“ prohlásil slovenský premiér.

Za důležité označil Fico dohody mezi EU a třetími zeměmi, jejichž cílem je omezit odchod lidí z těchto států. Klíčová je přitom smlouva s Tureckem.

„Za Slovensko hovořím velmi jasně, pokud budu předsedou vlády, povinné kvóty nikdy. Umíme pomoci v rámci solidarity různým způsobem, ale nikoliv prostřednictvím povinných kvót,“ zdůraznil Fico, jehož země nyní Evropské unii předsedá.

Slovensko stejně jako Maďarsko podalo žalobu proti loňskému rozhodnutí většiny členských zemí EU o zavedení povinných kvót.

Povinné přerozdělování uprchlíků při hlasování nepodpořila ani Česká republika. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka na summitu opět odmítne automatický mechanismus pro přerozdělování běženců mezi jednotlivé státy.