Malým obcím se nedostává starostů. Od funkce odrazují nízké odměny i záplava byrokracie

Události:Ubývá lidí, kteří chtějí dělat starosty v malých obcích (zdroj: ČT24)

Starostové řeší každý rok stovky povinností. Zatímco úkoly jim přibývají, lidí, kteří by tuto práci chtěli vykonávat, ubývá. Podle Svazu měst a obcí je reálné, že při letošních komunálních volbách se trend ještě posílí. Roli hrají i peníze – v závislosti na velikosti obce mohou mít starostové plat více než deset tisíc pod průměrem.

Starosta Hrdlíva Radek Růžička po osmihodinové službě v nemocnici jde rovnou do své druhé práce. Jako starostu ho čeká vyplňování výkazů a řešení dotace pro fotbalový klub. Podobných úkolů musí zvládnout každý měsíc desítky. Přibývající povinnosti a stále méně volného času jsou důvody, proč se rozhodl v dalších volbách nekandidovat.

„Práce starosty je určitě časově náročná, samozřejmě už to slovo starosta to předznamenává. Neplánuji kandidovat, největší důvod je v tuto chvíli rodina, mám dvě malé děti,“ popisuje Růžička. Právě v případě malých obcí hrozí, že funkci starosty a zastupitelů nebude mít po příštích volbách kdo vykonávat.

„V nadcházejících komunálních volbách hrozí, že v některých obcích nebudou vůbec sestaveny kandidátky, protože už to nikdo nechce dělat,“ varuje výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

Výše odměn vybraných členů zastupitelstva
Zdroj: ČT24

Starosta s nejmenší hodinovkou

Někteří starostové jsou vyššího důchodového věku, jiné trápí nedostatečné ohodnocení. Přibývající byrokracie je hlavní důvod, proč si další kandidaturu rozmýšlí i starosta Litně. „Je to obludná byrokracie, která se zněkolikanásobila za poslední čtyři roky. Mám samozřejmě v absolutní částce nejvyšší příjem ze všech zaměstnanců tady, ale když to přepočtu na hodiny, které tím strávím, jsem nejhůř placený,“ kritizuje starosta Filip Kaštánek.

Odměny členů zastupitelstva jsou závislé na počtu obyvatel obce. Starostové těch nejmenších pobírají nejčastěji necelých 26 tisíc měsíčně. „Funkci vykonávám ještě jako neuvolněný starosta, to znamená, že přitom ještě mám svoji pracovní činnost. Tady to tak bylo historicky dáno,“ říká starosta Hrdlíva Růžička.

I v Hrdlívě nároky na čas starosty rostou. Jen zákonných povinností je 76, pro lepší přehled zpracoval Svaz měst a obcí diář určený přímo starostům. „Pokud jsou u dne dané puntíky, tak máme seznam, co by starosta měl v ten daný den udělat, třeba 28. února je toho opravdu požehnaně,“ vysvětluje Vladyková.

V případě, že zastupitelé mezi sebou starostu nevyberou, převezme vedení obce správce z ministerstva vnitra. Ten má ovšem omezené kompetence. Nemůže například investovat do rozvoje vesnice ani prodávat majetek.