Ve Slaném se zřítil vánoční strom, zřejmě kvůli větru. Nikoho nezranil

Na náměstí ve Slaném se zřítil vánoční strom. Podle města za to může větrné počasí, nebo růstová vada kmene. Pád nikoho nezranil ani nezpůsobil škody. Policisté událost prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Zkoumají, zda byl strom správně ukotvený.

„Větrné počasí, možná skrytá růstová vada kmene vánočního stromu, pravděpodobně způsobily jeho sesutí. Nikdo nebyl zraněn a nedošlo ani ke škodám na majetku,“ napsala radnice na Facebooku.

Instalaci zajišťovali zaměstnanci technických služeb, město s nimi situaci řeší. „Pád stromu bude předmětem dalšího šetření,“ avizuje radnice. Strom se ve Slaném rozsvítil v sobotu.

V Česku platí výstraha meteorologů před silným větrem. Podle policejní mluvčí Michaely Richterové je pravděpodobné, že za pád stromu může vítr. „Policisté ale prověřují i to, zda byl strom správně ukotven,“ dodala. Na místě pracuje kriminalistický technik a bude možná přivolán znalec. „Úkony trestního řízení ale zatím nebyly zahájeny,“ dodala Richterová. 

Výstraha před silným větrem na většině území Česka platí do úterní půlnoci. V nárazech může foukat rychlostí až kolem 70 kilometrů v hodině.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ