Návštěvníci Veltrus uvidí nové prostory. Dvě dekády po povodni zámek dokončuje opravy

Zámek Veltrusy na Mělnicku má nové návštěvnické okruhy, veřejnosti se otevřely v sobotu. Náklady na obnovu hlavní budovy, v níž se nacházejí, dosáhly 44 milionů korun. Na zámku poškozeném povodní v roce 2002 je hotová většina oprav. Celkově investice do areálu přesáhly zhruba 300 milionů korun, hotovo je přibližně z 90 procent, řekl kastelán zámku Pavel Ecler.

V uplynulých letech se postupně rekonstruovala řada objektů i přilehlý krajinářský park. „Obnova čítala přes 50 investičních akcí, bylo to takřka 30 objektů, 80 cest, 16 mostů, pět kilometrů vodního díla, necelý kilometr trubního přivaděče a další akce,“ vyjmenoval Ecler. Rukama restaurátorů podle něj prošlo přes 1350 předmětů, které návštěvníci uvidí na nových okruzích.

Oba okruhy představují dobu, kdy zámek patřil rodu Chotků. První představuje soukromé pokoje hraběte Jindřicha Chotka a jeho dětí, druhý se věnuje době Rudolfa Chotka, kdy působil ve službách Marie Terezie. Tento víkend jsou výjimečně spojené do jednoho, návštěvníky provádějí průvodci v kostýmech prozrazující detaily ze života Chotků.

Zámek poškodila velká voda

Součástí opravy hlavní budovy bylo zajištění statiky, opravy krovů a střechy, obnova podlah, oken, dveří, restaurování kachlových kamen a krbů, obnovené jsou i štuky a nástěnné malby. Do Čínského kabinetu se vrátily vzácné papírové tapety a do Staré ložnice malované hedvábné tapety. Právě na jejich stavu se negativně podepsala vlhkost po povodni, na jejich záchraně pracoval tým předních restaurátorů.

Novinkou je též takzvané Laboratorium památkové péče, což je interaktivní expozice pro děti i dospělé věnovaná památkové péči a profesím i postupům, které jsou s ní spojené. Návštěvníci jej najdou v bývalém špejcharu.

Laudonův pavilon po povodni
Zdroj: isifa/LN/Hynek Glos

Zámek nyní před povodní částečně chrání některá opatření, která už prověřila povodeň v roce 2013. Voda se do areálu sice dostala, ale škody byly výrazně menší. „Nejen, že víme, že řada opatření byla účinná, ale stejně tak je jasné, že je třeba v těch opatřeních pokračovat, zdokonalovat a koordinovat s ostatními,“ doplnil kastelán.

Jedním z účinných opatření je například změna manipulačního řádu na přehradách s větším ohledem na prevenci před povodněmi. Park také v roce 2013 ochránila vyzděná část břežní hráze a významný podíl měla protipovodňová hráz u Veltrus, pomohlo prohloubení a vyčištění mlýnské strouhy a nová režimová opatření.

„Komplexní ochranu před zaplavením areálu je do budoucna nutno rozšířit o ochranu před zpětným vzdutím hladiny a na toto téma v současné době vzniká studie proveditelnosti protipovodňových opatření založená na obnově historických chotkovských hrází,“ dodal Ecler.