Piráti a Starostové ustaví dva poslanecké kluby, Bartoš chce víc než jedno ministerstvo

Rakušan a Bartoš po jednání koaliční rady PirátiSTAN (zdroj: ČT24)

Koalice PirátiSTAN bude mít ve sněmovně dva samostatné poslanecké kluby. Lídři obou stran, Ivan Bartoš a Vít Rakušan, se na tom dohodli na jednání koaliční rady. Očekávají také, že ve vládě s koalicí SPOLU, o které chtějí obě formace vyjednávat, dostanou Piráti více než jedno ministerstvo.

Šéfové obou stran řešili především chystaná povolební vyjednávání s koalicí SPOLU. „Zároveň jsme určili i strategii pro naše expertní týmy, kdy političtí garanti jednotlivých politických oblastí budou za Piráty a Starosty vyjednávat parametry možného prohlášení vlády a to, v čem se naše programy liší a kde musíme hledat přiblížení,“ dodal Bartoš.

Oba lídři potvrdili, že jejich strany chtějí do vlády společně. Podle Rakušana je finální výsledek velký závazek vůči voličům: „Je možné vytvořit vládní většinu, která přinese změnu České republice, odstaví oligarchu od moci a má ambici posunout Českou republiku dál. A Piráti a Starostové jsou v tom společně.“ 

Šéfa Pirátů Bartoše mrzí, že jeho strana získala jen čtyři mandáty, kroužkování je ale podle něj právem voliče. Piráti se stali terčem dezinformační kampaně ze strany premiéra, shodli se oba lídři. Bartoš ale přesto věří, že je čekají čtyři roky ve vládě. Také koaliční program Pirátů a STAN má podle něj platit pro celé čtyři roky volebního mandátu.

Rakušan: Počítáme, že Piráti budou mít více než jedno ministerstvo

Oba předsedové předpokládají, že Piráti budou mít v chystané vládě s koalicí SPOLU více než jedno ministerstvo. „Počítáme, že to číslo rozhodně nebude jedna. Počítáme s vyšším počtem ministrů za pirátskou stranu,“ dodal Rakušan. 

Koalice bude podle šéfa Starostů usilovat o důstojné místo ve vládě, nehrozí ale, že by začala hamižně požadovat vše. Jaká ministerstva a kolik by jich chtěla, Rakušan nespecifikuje; za priority nicméně označuje digitalizaci a vnitro a Rakušan poznamenává, že jeho ambice vést ministerstvo vnitra nijak tajná není.

S nabídkou případných křesel a priorit má podle PirátiSTAN přijít tým kolem Petra Fialy. „My samozřejmě ctíme, že koalice SPOLU bude mít ve vládě nějakou sílu. Samozřejmě, že ctíme, že jediným kandidátem na premiéra je (předseda ODS) Petr Fiala, a to nebudeme nikterak zpochybňovat, zároveň ale chceme důstojné zastoupení ve vládě, které bude umožňovat prosazovat náš program,“ uvedl Rakušan.

„Nejdříve musíme jednat s koalicí SPOLU. Jednání musíme zvládnout jako koaliční partneři, protože ten projekt je společný a společně se na tom chceme podílet,“ dodal Bartoš.

„Budeme zakládat dva poslanecké kluby,“ potvrdil dále Bartoš s tím, že takový postup předpokládala už koaliční smlouva. Rakušan uvedl, že počet mandátů Pirátů k tomu stačí. Klub STAN se podle Rakušana poprvé po volbách v novém složení sejde v pátek, do té doby by se měla odehrát koaliční jednání s koalicí SPOLU.

Fiala chtěl v pondělí žádat Zemana o schůzku

Co se týče vyjednávání o možné vládě s koalicí SPOLU, předseda ODS Petr Fiala chtěl v pondělí požádat prezidenta Miloše Zemana o schůzku, aby mu představil memorandum, které obě koalice podepsaly, uvedli Bartoš s Rakušanem. V souvislosti se Zemanovou hospitalizací popřáli oba lídři prezidentovi brzké uzdravení, zároveň ale také řekli, že okolí prezidenta dlouhodobě netransparentně informuje o jeho stavu.

„Uvidíme, zda se dostaneme k nějakým jasnějším informacím o stavu pana prezidenta, a podle toho přizpůsobíme, zda bude mít v těchto dnech nějaký reálný význam o schůzku žádat, nebo ne,“ konstatoval Rakušan.