Levice k tématu Covid-19

Oceňujeme obětavost zdravotníků. Vláda i opozice upřednostnily zisky nad životy. Jsme pro strategii zero covid: očkovat, efektivní opatření a kompenzace příjmu.

Vláda i opozice nesou odpovědnost za upřednostnění ekonomiky a zisků místo záchrany životů, nedostatečné kompenzace pro lidi bez příjmu v důsledku přijatých opatření, zneužití obětavosti pracovníků ve zdravotnictví a růst ekonomických nákladů za opakovaně opožděně přijímaná opatření.

Prosazujeme bezcovidovou strategii s vědecky podloženými protiepidemickými opatřeními (případně i s lockdownem) a s proočkováním obyvatel, s cílem zajistit minimalizaci viru v populaci.

Po dobu omezujících opatření, kdy jsou lidé bez dostatečného příjmu, požadujeme zastavení exekucí a plateb hypoték, zvýšení nemocenské na 100 %, zavedení základního příjmu a zmrazení plateb malých a středních podniků za fixní náklady.

Požadujeme vytvoření solidárního fondu pro financování nákladů na kompenzace a postcovidovou obnovu, který bude naplněn zvláštním zdaněním velkých a nadnárodních firem, bank a jednotlivců s majetkem nad 1 mld Kč.

Požadujeme urychlené dokončení očkování obyvatel. Jsme pro zavedení povinného očkování pro vybrané skupiny a profese.

V EU budeme prosazovat zajištění dostatečné výroby vakcín bez ohledu na vlastnická práva, současně prosazovat distribuci i do zemí mimo EU.