Rusko tvrdí, že vytlačilo útočníky od Bělgorodu. Podle nich ale akce pokračuje

Události: Situace v Bělgorodské oblasti (zdroj: ČT24)

Západoruská Bělgorodská oblast zrušila režim protiteroristické operace, který zavedla v pondělí v souvislosti s bojem proti jednotkám, které na její území pronikly z Ukrajiny. Informoval o tom gubernátor Vjačeslav Gladkov. Ruské ministerstvo obrany už dříve uvedlo, že se ruským silám podařilo zpátky na Ukrajinu zatlačit zbytky jednotek, které do oblasti pronikly v pondělí. Přes sedmdesát bojovníků podle něj „bylo zlikvidováno“.  Velitel jedné z útočících skupin ale tvrdí, že akce pokračuje. Ve válečných podmínkách nelze taková tvrzení bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2023)

  • 23:59

    On-line pro dnešek končí. Děkujeme za pozornost. Budeme v něm pokračovat opět ve čtvrtek ráno.

  • 23:00

    Ukrajinský parlament schválil zákon, který oživuje rozsáhlou privatizaci a umožňuje pronajímat státní majetek až na pět let soukromým subjektům. Zákon také umožňuje Státnímu fondu majetku Ukrajiny (SPFU) spravovat sankcionovaná aktiva, uvedl SPFU ve zprávě na webu.

  • 22:34

    Spojené státy připravily pro Ukrajinu novou dodávku munice do systémů protivzdušné obrany Patriot, střel do raketometů HIMARS a dalšího vybavení. Oznámil to Bílý dům, který představil nejnovější balík vojenské pomoci pro zemi bránící se už déle než rok ruské ozbrojené agresi. Podle Pentagonu činí hodnota přislíbeného materiálu až 300 milionů dolarů (přes 6,5 miliardy korun).

Bělgorodská oblast hraničící s Ukrajinou se v pondělí stala dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů vyvolal vpád ukrajinských „sabotážních skupin“. Ukrajina popřela, že by měla s událostmi cokoli společného, a uvedla, že za nimi stojí ruští partyzáni. 

K akci se přihlásily dvě skupiny dobrovolníků z řad ruských občanů. Konkrétně jde o skupiny Legie Svoboda Rusku, která tvrdí, že chce konec režimu Vladimira Putina, a Ruský dobrovolnický sbor, který tvrdí, že bojuje jako součást ukrajinských ozbrojených sil.

Moskva tvrdí, že se jí zbytky útocících jednotek podařilo vytlačit. „Diverzanti, kteří napadli Bělgorodskou oblast, byli zablokováni a poraženi,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. „Zbytky nacionalistů byly zahnány zpátky na území Ukrajiny, kde budou neustále ostřelováni do té doby, než budou definitivně zlikvidováni. Zlikvidováno bylo přes sedmdesát ukrajinských teroristů, čtyři vojenská obrněná auta a pět pick-upů,“ dodalo ruské ministerstvo obrany.

Jak nicméně na Twitteru uvedl zpravodaj listu Financial Times na Ukrajině Christopher Miller, podařilo se mu spojit s Denisem Nikitinem, který velí Ruskému dobrovolnickému sboru, jedné z útočících skupin, které se akce účastní. Podle Nikitina operace v Bělgorodu stále pokračuje.

Gubernátor mluví o útoku dronů

Gubernátor Vjačeslav Gladkov podle CNN uvedl, že na oblast v noci na úterý útočily drony. Zasáhly podle něj dva domy ve městě Grajvoron a administrativní budovu a dům ve vesnici Borisovka. Oběti podle něj hlášeny nejsou, k údajným útokům se nikdo nepřihlásil.

„Ohledně situace ve Gvajvoronském okresu, ministerstvo obrany spolu s (dalšími) silovými složkami pokračují v čištění území,“ napsal také dříve na sociální síti Gladkov a vybídl místní obyvatele, dříve evakuované z oblasti bojů, aby se nevraceli domů, dokud je k tomu úřady nevybídnou. Uvedl také, že při úterní evakuaci zemřela starší žena, která jela v autobuse se synem a snachou, příčiny její smrti se zjišťují.

Úřady také mají nepotvrzené informace o dvou raněných v osadách, kde se bojuje a kam se ruským silám podle gubernátora dosud nepodařilo proniknout, i když je to podle něj „úkol číslo jedna“ pokračující „protiteroristické operace“. Žádné oběti mezi civilisty dosud nejsou, dodal Gladkov.

Prokremelská média píší o výbuchu v budově FSB

V prokremelských sociálních médiích se podle listu Ukrajinska pravda objevily informace o výbuchu v sídle tajné služby FSB v samotném Bělgorodu, údajně bylo napadeno i policejní velitelství. „V Bělgorodu nejspíše na budovu FSB svrhli výbušninu z dronu. Na střeše jedné ze staveb je vidět dým. Cesta k budově je přehrazena. Na místě už jsou hasiči,“ citoval web sdělení z noci na úterý z aplikace Telegram.

Úřady dosud situaci nekomentovaly, v regionu kvůli vyhlášené „protiteroristické operaci“ platí zákaz publikovat informace bez svolení úřadů.

Ve městě Ďaťkovo v ruské Brjanské oblasti, která také sousedí s Ukrajinou, hoří sklad využívaný zbrojovkou dodávající optické systémy, napsala Ukrajinska pravda s odvoláním na místní média. Gubernátor oblasti se k požáru zatím nevyjádřil.

Kreml je situací v Bělgorodské oblasti hluboce znepokojen, ale podniká kroky, aby zabránil podobným incidentům, řekl mluvčí ruského vůdce Dmitrij Peskov. „Vyžaduje to od nás velké úsilí. Toto úsilí pokračuje, pokračuje i speciální vojenská operace, abychom v budoucnu nepřipustili podobné průniky,“ prohlásil. „Speciální vojenskou operací“ Moskva nazývá plnohodnotnou pozemní invazi proti Ukrajině, kterou ruské síly zahájily loni v únoru rozsáhlým překročením ukrajinských hranic.

Šedivý: Dění v Bělgorodské oblasti může narušit činnost ruských vojáků na Ukrajině

Bývalý náčelník armádního generálního štábu Jiří Šedivý míní, že cíle akce v Bělgorodské oblasti jsou především psychologické. „Vzhledem k tomu, že se vytvořil příběh o tom, že se ruští občané snaží svrhnout Putinův režim v Moskvě, což si myslím, že je poměrně dost významné. Je vidět, že to způsobilo poměrně velkou paniku v pohraničí.“

Kromě toho podle něj tyto akce rovněž výrazně narušují i činnost ruských vojsk na ukrajinském území. „Pokud to jsou aktivity, které narušují týlovou logistiku, kterou Rusové také v tomto prostoru mají, tak je to samozřejmě nepříjemné i z hlediska vojenského. Nemyslím si ale, že by to mělo nějaké dlouhé trvání, vzhledem k tomu, že ta skupina je pravděpodobně relativně malá a ani Ukrajinci nemají možnost zásadně tuto skupinu podporovat,“ dodal Šedivý.

Jiří Šedivý o situaci v Belgorodské oblasti a u Bachmutu (zdroj: ČT24)

Londýn: Rusko situaci využije k posílení tvrzení, že je obětí války

Dění v Bělgorodské oblasti vyvolalo „paniku“ a „šok“ i v ruském informačním prostoru, usoudili analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW), podle kterého útok přes hranice překvapil ruské komentátory.

Britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky uvádí, že ruské síly se mezi 19. a 22. květnem velmi pravděpodobně střetly s „partyzány“ na nejméně třech místech v Bělgorodské oblasti. Identita partyzánů zůstává nepotvrzená, k odpovědnosti se ale přihlásily ruské skupiny vystupující proti režimu. „Rusko téměř jistě využije těchto incidentů k podpoře oficiálního výkladu, že je obětí války,“ předpověděl Londýn.

Upozornil současně, že Rusko čelí ve svých pohraničních regionech stále závažnějším bezpečnostním hrozbám v podobě ztrát bojových letadel, útoků improvizovaných výbušných zařízení na železniční tratě a nyní i přímých partyzánských akcí.