Na Ukrajinu dopadla druhá vlna ruských raket, Dnipro hlásí mrtvé

Po celé Ukrajině byl v sobotu podruhé vyhlášen letecký poplach. Rusko podle úřadů podniklo útok střelami s plochou dráhou letu, výbuchy byly slyšet v Kyjevě, Oděse či Dnipru, kde je hlášeno nejméně dvanáct mrtvých a 64 raněných. Hlavní město se stalo terčem ruského raketového útoku už ráno, což asi na hodinu přerušilo hlasování v českých prezidentských volbách na ambasádě. Podle agentury AP je to první takový útok na Kyjev od noci na Nový rok.

Odpoledne byl na celé Ukrajině opět vyhlášen letecký poplach, úřady vybízely obyvatele, aby se schovali do krytů. Protivzdušná obrana během soboty sestřelila 25 z 38 ruských střel různých typů, uvedlo velitelství ukrajinského letectva, a to včetně střel s plochou dráhou letu typu Ch-101, Ch-555 a Kalibr a raket Ch-59. Na Černé moře podle armádního velitelství Jih vyplulo pět ruských plavidel, schopných najednou odpálit 36 střel s plochou dráhou letu Kalibr.

Protivzdušná obrana zasahovala v Mykolajivské oblasti, uvedl její šéf Vitalij Kim. Podle zpráv ze sociálních sítí protivzdušná obrana zasahovala ve Vinnycké, Chmelnycké, Kyjevské či Dnipropetrovské oblasti.

V Dnipru na východě Ukrajiny ruská střela poničila devítipodlažní obytný dům, pod troskami se nacházejí lidé, uvedl zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. „Jsou to prostě zrůdy,“ dodal na adresu Rusů s tím, že zasažený dům a jeho obyvatele dobře zná, protože bydlíval hned vedle.

Zásah si podle místních úřadů vyžádal nejméně dvanáct mrtvých, obětí se staly i dívky ve věku patnácti a devatenácti let. Mezi 64 raněnými je podle Tymošenka dvanáct dětí, devítiletá dívka je ve vážném stavu. Nejmladšímu zraněnému jsou tři roky.

Střela zasáhla dům s 16 vchody, ve kterém žilo na 1700 lidí. V zasažené části domu bylo 72 bytů, ve kterých mohlo žít sto až dvě stě lidí, uvedl Tymošenko. „Jsou to děsivá čísla, podle kterých se orientují záchranáři při prohledávání trosek,“ dodal. V domě nyní nejde elektřina a plyn, okna jsou rozbitá a fakticky je nutné se postarat o ubytování více než tisícovky postižených. Lidé nabízejí pomoc, dočasné ubytování a pomáhají odklízet trosky.

„Vypátráme všechny, kdo se podílejí na tom teroru. Všichni ponesou odpovědnost, a to nejvyšší,“ reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kyjevská radnice podle agentury Ukrinform uvedla, že díky účinné protivzdušné obraně nebyl zasažen objekt kritické infrastruktury.

Rusům se nicméně povedlo značně poškodit jednu z tepelných elektráren zásahem do turbínového oddělení. Škody utrpěla i další zařízení této elektrárny, napsala agentura Unian s odvoláním na energetickou společnost DTEK. Hasiči a pracovníci firmy pokračují v odstraňování následků.

Ruská střela ve Lvovu na západě země zasáhla objekt kritické infrastruktury, uvedl šéf oblastní správy Maksym Kozyckyj. „Jsou možné výpadky elektřiny a vody,“ varoval v aplikaci Telegram. Ruská střela zasáhla objekt kritické infrastruktury také v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny.

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko varoval, že nadcházející dny budou na energetické frontě „těžké“ poté, co poslední ruské útoky zasáhly kritickou infrastrukturu v několika regionech. „Kvůli ostřelování se ve většině regionů zavádějí nouzové odstávky. Nadcházející dny budou těžké. Na obnovení dodávek elektřiny se už pracuje,“ napsal na Facebooku.

Podle listu Ukrajinska pravda Zelenskyj uvedl, že po vzdušných útocích je nejhorší situace s dodávkami elektřiny v Charkovské a Kyjevské oblasti.

Ranní vlna

Server The Kyiv Independent napsal, že ranní exploze bylo slyšet kolem 9:30 místního času (8:30 SEČ). Jakou infrastrukturu přesně útok zasáhl, ukrajinské úřady neupřesnily, což je jejich běžný postup. Sdělily ale, že požár na místě už je uhašen. Starosta Klyčko poznamenal, že trosky jedné rakety dopadly na neobydlenou část západního Kyjeva.

Útok podle Kyjeva zasáhl i obytnou budovu ve vesnici Kopyliv, která je vzdálená asi 50 kilometrů západně od hlavního města. Poškozeno zde bylo celkem 18 domů, z nichž některým exploze rozbila okna. Žádné oběti na životech odtud zatím nejsou hlášeny.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (leden 2023)

  • 23:49

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. února. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:32

    Spojené státy připravují pro Ukrajinu balíček vojenské pomoci ve výši 2,2 miliardy dolarů, který by měl poprvé zahrnovat rakety s delším doletem a další munici a zbraně, řekli v úterý agentuře Reuters dva američtí představitelé, kteří byli o této záležitosti informováni.

  • 23:09

    Polsko nejedná o předání svých stíhacích letounů F-16 Ukrajině, napsal na Twitteru náměstek polského ministra obrany Wojciech Skurkiewicz. Kritici tvrdí, že neochota spojenců dodat Ukrajině stíhačky F-16 a rakety dlouhého doletu ATACMS zabrání Kyjevu zahájit velkou ofenzivu a osvobodit ukrajinské území.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat v rozhovoru se zdejší televizí uvedl, že Rusko k útoku s velkou pravděpodobností použilo balistické střely, kterým se Ukrajina zatím není schopná účinně bránit. Na Kyjev podle něj přiletěly ze severu.

Server The Kyiv Independent píše také o několika výbuších, které bylo v Kyjevě slyšet už kolem 6:00 (7:00 SEČ). Podle guvernéra Kyjevské oblasti Oleksije Kuleby šlo také o útok na kritickou infrastrukturu. Ani v tomto případě úřady neinformovaly o obětech.

Další útok na infrastrukturu z brzkého rána oznámil i starosta Charkova. Město podle něj zasáhly dvě protiletadlové střely S-300, které ruská armáda používá k útokům na pozemní cíle. 

Moldavská policejní hlídka v sobotu v pohraničí po rozsáhlém ruském útoku na Ukrajinu objevila úlomky rakety, uvedlo ministerstvo vnitra. Je to už třetí případ, kdy úlomky raket dopadly na moldavské území. Incident si nevyžádal raněné, dodala ruská redakce BBC.

Volby

Kvůli rannímu útoku na Kyjev bylo přerušeno hlasování v prezidentských volbách na české ambasádě v ukrajinské metropoli. „Tady se rozezněl poplach. Už před vyhlášením poplachu jsme slyšeli výbuchy,“ vylíčil situaci vedoucí konzulárního úseku zastupitelského úřadu Martin Mužík. Ve volební místnosti v tu dobu podle něj nebyl žádný hlasující, poslední volič odešel krátce předtím. „V 9:56 kyjevského času (8:56 SEČ) jsme hlasování přerušili,“ poznamenal diplomat. „Po hodině jsme to hlasování obnovili,“ doplnil později.