Na vojenském letišti u ruského Kursku hoří zásobník ropy, tamní úřady mluví o útoku dronu

Na vojenském letišti nedaleko ruského Kursku hoří zásobník ropy. Guvernér Kurské oblasti Roman Starovojt na svém telegramovém profilu napsal, že letiště se stalo terčem ukrajinského dronového útoku. Oběti nejsou hlášeny. Požár podle guvernéra stále trvá. Na místo podle agentury TASS vyjely tři speciální hasičské vlaky. Kyjev se k incidentu nevyjádřil. Spojené státy večer uvedly, že nepodporují Ukrajinu v tom, aby útočila mimo své hranice.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (prosinec 2022)

  • 20:36
    Bývalý britský premiér Boris Johnson navštívil Ukrajinu Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 20:32

    Maroko před týdnem poslalo blíže neupřesněný počet svých tanků T-72B Ukrajině, která čelí ruské invazi. Zhruba dvacet marockých tanků před odesláním prošlo modernizací v České republice. Informoval o tom odborný server menadefense.net. Podle serveru i24news je Maroko první africkou zemí, která poskytla Ukrajině tanky. Marocká armáda měla celkem zhruba tři sta tanků, které v letech 1999 a 2000 koupila od Běloruska. Původně chtěla tanky sovětské výroby nasadit na severu země jako protiváhu k alžírským silám, píše server.

  • 19:26
    Česká televize

    Objevují se názory, že obrana Bachmutu stojí Ukrajinu příliš mnoho sil a materiálu, informuje z ukrajinského města Družkivka zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Lepší by bylo podle zdrojů z Bílého domu, aby se ukrajinské jednotky z Bachmutu stáhly, stejně jako to v létě udělaly v Severodoněcku a Lysyčansku. Nasadit by je pak bylo možné během očekávané jarní ofenzivy.

    "Na druhou stranu: Bachmut, to už není Severodoněck, to už není Lysyčansk. To je symbol nezlomnosti Ukrajiny. To je město-pevnost, jak ho nazval prezident Volodymyr Zelenskyj, když se byl osobně ve městě podívat," vysvětluje Papadopulos. Ztráta Bachmutu by tak měla symbolický význam.

Kursk leží zhruba sto kilometrů od ukrajinských hranic. Starovojt minulý týden uvedl, že ukrajinské jednotky provedly v jeho oblasti několik útoků, které způsobily výpadky proudu. Ukrajina se k útokům minulý týden ani nyní nepřihlásila.

V pondělí ruské ministerstvo obrany uvedlo, že dva ukrajinské drony zaútočily na letecké základny v Saratovské a Rjazaňské oblasti, zabily tři vojáky a způsobily materiální škody. Ani k těmto incidentům se Kyjev nepřihlásil. Jednalo by se nicméně o ukrajinský útok provedený zatím nejhlouběji na ruském území od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Podle informací ze sociálních sítí drony poškodily dva bombardéry Tu-95 na základně Engels u Saratova a cisternu a bombardér Tu-22M3 na letišti Ďagilevo u Rjazaně. Tyto strategické bombardéry odpalují střely s plochou dráhou letu proti objektům na Ukrajině, v posledních týdnech i proti objektům energetické infrastruktury. 

Americké ministerstvo zahraničí v úterý uvedlo, že údery mimo hranice Ukrajiny nepodporuje, ale že USA zemi poskytují to, co potřebuje k obraně svého území.

Stanice BBC uvedla, že ukrajinské ozbrojené síly nemají podle dostupných informací ve výzbroji prostředek s doletem umožňujícím zasáhnout letiště v Engelsu a u Rjazaně, ale na podzim ukrajinské zbrojovky informovaly, že dokončují vývoj dronu o doletu tisíc kilometrů. Podrobnosti útoků ale dosud nejsou známé.

Londýn: Rusko bombardéry rozptýlí na další letiště

Britská rozvědka předpokládá, že ruské velení zareaguje rozptýlením bombardérů na další základny a také vyhledáním a přísným potrestáním důstojníků, které označí za zodpovědné za jedno z nejhorších selhání ochrany strategických objektů od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Americký Institut pro studium války (ISW) v pravidelné svodce upozornil, že ukrajinské síly by údajným útokem na základny předvedly schopnost zasahovat hluboké ruské zázemí a možná i narušit ruské tažení proti ukrajinské infrastruktuře. 

Někteří ruští váleční blogeři podle ISW naznačují, že útoky na základny mohly být dílem skupin ukrajinských záškodníků, jiní zase varují, že i Moskva může být ohrožena, pokud drony byly vypuštěny z Ukrajiny. Útoky na základny s bombardéry, které mohou nést i jaderné zbraně, podle některých blogerů ohrožují postavení Ruska jako jaderné velmoci.