„Make Kaliningrad Czech Again!“ Sociální sítě baví satira o připojení ruské oblasti k Česku

Sociální sítě zaplavily v posledních dnech zdánlivě vážně míněné příspěvky o chystaném připojení ruské Kaliningradské oblasti k České republice. Satira se objevila poté, co Moskva po nelegálních referendech oznámila „návrat“ okupovaných ukrajinských oblastí do Ruska. Vtip kritizovala některá ruská média, která ho vzala vážně.

Původ satiry není zcela jasný, ale jako jeden z prvních příspěvků s ní zřejmě přišel polský twitterový účet papież internetu. „Je čas rozdělit Kaliningrad tak, aby naši čeští bratři měli konečně přístup k moři,“ píše uživatel účtu u mapy s Kalingradskou oblastí rozdělenou mezi Polsko a Česko.

„Kaliningrad byl založen v roce 1255 na počest českého krále Přemysla Otakara II.,“ připomněl na Twitteru korespondent BBC v Praze Rob Cameron. „Takže by to bylo (připojení k Česku) podle ruských standardů naprosto legitimní.“

Na sociální síti se vyrojila řada výzev jako „Make Kaliningrad Czech Again!“,  „Kaliningrad is Czechia“ či „Královec je náš!“. Vznikla také „petice“ za připojení oblasti k Česku.

Tyto snahy vyvrcholily „informací“ o tom, že se v ruské exklávě uskutečnilo referendum, v němž se drtivá většina obyvatel, či dokonce více než sto procent vyslovilo pro připojení k Česku. Podobný post sdílel i účet předsedy správy ukrajinské Mykolajivské oblasti Vitalije Kima.

Královecký kraj

Následovala celá řada takzvaných memů o nadšených reakcích obyvatelstva či Češích užívajících si dovolenou u „vlastního“ moře v „Královeckém kraji“.

„Je to nesmírná úleva nemít hranici s Ruskem. Na nové české sousedy se nesmírně těšíme,“ zní „reakce“ litevského ministra zahraničí na výsledky referenda.

Satiry se chytly i různé společnosti, například některé internetové vyhledávače realit či letenek začaly „nabízet“ nemovitosti v „nově připojených teritoriích“ či spoje do Královce. Také někteří experti z akademického prostředí přišli s „analýzami“, co bude připojení oblasti k Česku znamenat.

Je to revanšismus, reaguje ruský web

„Iniciativy“ si všiml i ruský web EurAsia Daily. Stalo se tak poté, co polský vtip sdílel na twitterovém profilu europoslanec Tomáš Zdechovský. Server vzal jeho vyjádření vážně. Napsal, že europoslanec navrhuje rozdělit Kalingradskou oblast mezi Polsko a Česko, a označil jeho příspěvek za revanšistický. Zdechovského tweetu i reakce ruského webu si všimla i ukrajinská agentura Unian.

Další ruská média odkazují na web Polit-Expert, pro nějž se k tématu vyjádřil vojenský analytik Michail Timošenko. Česko a Polsko by neměly doufat v rozdělení Kalingradské oblasti, neboť Moskva jim ji nedá, řekl vážně ruský expert.

Dodal, že „je těžké hovořit o příčetnosti“ Zdechovského prohlášení. „Chtěl bych připomenout tomu zapomnětlivému Čechovi, kdo odřízl Tešínskou oblast od jeho země. Nebylo to Polsko před druhou světovou válkou? Odpustil Polákům?“

Královec patřil mezi hanzovní města, sídlil v něm velmistr řádu německých rytířů. Později byl region součástí Pruska a Německa, než oblast po druhé světové válce připadla Sovětskému svazu.