Ukrajinci obsadili Lyman. Pro Rusy je důležitější jih, tvrdí ISW

Události: Lyman je „vyčištěn“ od ruských okupantů (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda dobyla Lyman v Doněcké oblasti a postupuje na město Kreminna. Hlava Luhanské oblasti Serhij Hajdaj prohlásil, že úspěch je klíčový pro osvobození dalších částí regionu. Ruská porážka a následné stažení vojsk ze strategicky důležitého města na východě naznačuje, že pro ruského prezidenta Vladimira Putina je důležitější udržet okupovaná území na jihu než obrana Luhanské oblasti, tvrdí americký Institut pro studium války (ISW).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli v poledne prohlásil, že Lyman je „zcela vyčištěn“ od ruských jednotek. 

„Z vyvýšeniny, ze které bylo město (Lyman) dobře vidět, jsme nepozorovali žádnou silnou dělostřeleckou palbu. Žádné velké výbuchy na území města, respektive za zhruba dvě hodiny asi dva, a to v době, kdy prezident Zelenskyj zveřejňoval zprávu o tom, že ukrajinské síly mají podle něj město zcela pod kontrolou,“ popsal z Kramatorsku, který je vzdušnou čarou asi osm kilometrů od Lymanu, zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Podle některých zpráv Ukrajinci na několika místech překročili hranice Luhanské oblasti a postupují dál směrem na město Kreminna. Pod intenzivní dělostřeleckou palbou ukrajinské armády je také Rubižne, Lysyčansk a Severodoněck.

Kromě Lymanu se za poslední den významněji bojovalo na severu Charkovské oblasti, kde ukrajinské jednotky podle ukrajinského generálního štábu odrazily ruský pozemní útok. Ukrajinské síly také pokračují v protiofenzivě v Chersonské oblasti na jihu. Podle některých zpráv postoupili do obce Zolota Balka na severním okraji okupovaného území na břehu Dněpru.

Lyman je strategicky důležité město, jelikož se nedaleko od něj nachází silniční přechod přes řeku Severní Doněc, za níž se okupanti snaží upevnit své pozice, popisuje britská vojenská rozvědka.

„Smyslem je, aby naši postupovali vpřed rychleji, než Rusové stačí vyhodnotit situaci na základě informací, které dostávají, a než stihnou schválit odpovídající řešení. Ve chvíli, kdy pak nějaká rozhodnutí přijmou, tak už neodpovídají situaci, protože se naši mezitím dostali dál,“ objasňuje bezpečnostní poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.

Pád Lymanu, bráněného oslabenými jednotkami Západního a Centrálního vojenského okruhu, kontingenty dobrovolníků a zmobilizovaných záložníků, podle Britů představuje i politický neúspěch Moskvy, deklarující úsilí o „osvobození“ a anexi Donbasu. Další neúspěch pravděpodobně provázený značnými ztrátami nejspíše zesílí tlak na kritizované velení ruské armády.

Navzdory nedávnému kolapsu fronty mezi Charkovem a Izjumem se však ruské jednotky soustředí na upevnění pozic v Chersonské a Záporožské oblasti. Rozhodnutí nebránit oslabený Lyman či Kupjansk přišlo téměř jistě od Putina, nikoliv od vojenského velení, domnívají se analytici ISW.

Ukrajinci Rusům nedovolí přesouvat zálohy

Brigádní generál v záloze František Mičánek se závěry ISW nesouhlasí. Podstatné podle něj je, že ukrajinská armáda převzala iniciativu jak na jihu, tak na východě a udržuje aktivitu, která nedovolí Rusům přesunovat zálohy, které mají rozmístěné v Chersonské oblasti. „Tím pádem je nemohli využít na obranu východu,“ argumentuje.

Ruský ústup je neorganizovaný, říká Mičánek (zdroj: ČT24)

Dodává, že ukrajinské jednotky se již dostaly na hranici samozvané „republiky“ v Luhanské oblasti, kterou před několika dny ruský prezident nelegálně anektoval. „Pokud Putin myslí tu deklaraci o připojení a bránění těchto separatistických republik vážně, tak nemůže teď říct, že mu víc záleží na jihu,“ tvrdí generál.

Stáhnutí ruských sil z Lymanu popisuje Mičánek za „neorganizovaný ústup“. „Což je vidět v tom, v jaké rychlosti ruští vojáci opouští svoje pozice, co tam nechávají za materiál, jak to hodnotí obyvatelé, kteří to všechno viděli,“ komentuje. Mičánek také vysvětluje, že aby byl ústup úspěšný, musí jednotky spolupracovat s druhými sledy a musí mít vybudované nové opěrné body v zázemí.

Rusové nejsou připraveni na jadernou válku

Potíže na bojišti vedou některé známé postavy ruského režimu k úvahám o jaderných zbraních. Výzva čečenského vůdce Ramzana Kadyrova k použití taktických pum je pravděpodobně v rozporu s jeho požadavky pokračovat ve válce s cílem ovládnout více ukrajinského území, míní ISW.

Podle amerických analytiků ruská armáda ve svém současném stavu téměř jistě není schopna operovat na jaderném bojišti, přestože má potřebné vybavení a své jednotky k tomu historicky vycvičila.

Chaotická směs vyčerpaných vojáků, zmobilizovaných záložníků, branců a žoldnéřů, tvořící v současnosti ruské pozemní síly, by nemohla fungovat v jaderném prostředí. Jakékoli oblasti zasažené taktickými jadernými zbraněmi by byly pro Rusy neprůchodné, což by pravděpodobně znemožnilo další postup. Jde podle ISW o další faktor snižující pravděpodobnost použití atomové bomby.

Mičánek říká, že taktické jaderné zbraně na rozdíl od strategických mají podstatně nižší množství kilotun TNT. „Jsou konstruované tak, že pokud bychom vzali ničivé účinky jaderného výbuchu, tak samozřejmě je tam světelné a tepelné záření, tlaková vlna, je tam pronikavá radiace, která je zhruba v okruhu jednoho, dvou, tří kilometrů. Není tam tak intenzivní radiační spad, který může za to, že je to území dlouhodobě zamořené,“ popisuje.

Přes území zasažené taktickou nukleární zbraní je dle generála v záloze možné bojovat. Jednotky, které do něj vstoupí, ale musí být perfektně vycvičené a vybavené. „Ze spousty materiálů a diskusí vyplývá, že to nejsou momentálně ty ruské jednotky, které jsou mobilizované. Profesionální jednotky, které to měly cvičit nebo na to byly vybavené, utrpěly velké ztráty,“ upřesňuje.