Uzavření asistenčního centra je manažerské rozhodnutí, řekl Hřib. Podle Kuby je to politické gesto

UK: Praha zavírá asistenční centrum pro uprchlíky (zdroj: ČT24)

Nejde o nátlak, ale o manažerské rozhodnutí, které mi přijde jako jediné logické, uvedl v diskuzním pořadu Události, komentáře pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v souvislosti s uzavřením asistenčního centra v Praze. Podle něj je v hlavním městě čtyřikrát více uprchlíků než v jiných krajích. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) podotkl, že to primátorovi nemá za zlé, ale podle něj jde spíše o politické gesto.

„Politicky to hrotí a je třeba říct, že oproti ostatním krajům se Praha nepostarala o násobně více lidí,“ uvedl Kuba a dodal, že motivaci Hřiba rozumí s tím, že nepůjde umístit děti do škol.

„Na druhou stranu, je to víceméně politické gesto, protože ti lidé, když přijedou do Prahy a budou tam mít nějakého známého, například kamaráda, u koho se ubytují, tak se prostě zaregistrují, protože je neregistruje ani Zdeněk Hřib, ani magistrát – registruje je odbor azylové a migrační politiky, cizinecká policie ve spolupráci s hasiči,“ uvedl. Dodal také, že v Praze žila velká diaspora Ukrajinců už před válkou, kam za nimi nyní přišli jejich přátelé či rodina.

Nejde o nátlak

Hřib podotkl, že nejde o nátlak. Podle něj však nedává smysl registrovat lidi v místech, kde je nedostatek kapacit, Praha je přetížená. „Asistenční centrum v Praze se v průběhu zítřka dostane na sto tisíc zaregistrovaných lidí, troufnu si tvrdit, že je to o řád výše, než je většina asistenčních center,“ zmínil.

Podle něj je nutné zajistit rovnoměrnější rozvrstvení uprchlíků. „Máme se o ně postarat, ale musíme to dělat efektivně, abychom nevytvářeli někde problém, který pak za státní peníze budeme řešit,“ zdůraznil s tím, že to je práce vlády. 

Kuba oponoval, že Hřib zatím nepřišel s jediným návrhem, ale pouze opakuje obecné fráze. Dodal, že mnozí uprchlíci bydlí v Praze u známých a nelze za nimi přijít a oznámit jim, „že je tu nechceme.“  Na to podle Kuby neexistuje žádný právní nástroj. Dodal, že lze motivovat lidi například v Táboře, aby nabídli více kapacit, a to tím, že jim za ubytování dají větší částku než lidem v Praze. „Je třeba hledat řešení, bavit se o nich,“ zdůraznil. 

Hřib se má v pátek sejít s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). V této souvislosti podotkl, že šance na to, že se asistenční centrum znovu otevře, samozřejmě existuje. „Pokud bude fungovat plán, a začnou se ta čísla měnit a Praha nebude mít čtyřikrát více uprchlíků než ostatní kraje, tak to můžeme  znovu zvážit a centrum znovu otevřít.“