Ruská válka nesmí překročit hranice Ukrajiny, řekl Stoltenberg. Zelenskyj promluvil k britským poslancům

Válka vyvolaná Ruskem nesmí přerůst mimo Ukrajinu, řekl v úterý generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v lotyšském hlavním městě Rize. Za věrohodné označil zprávy o útocích na prchající civilisty. Stoltenberg rovněž Moskvu vyzval k ukončení konfliktu. Na podpoře diplomatického řešení války se v úterý také shodli německý kancléř Olaf Scholz s prezidenty Francie Emmanuelem Macronem a Číny Si Ťin-pchingem. K poslancům v britském parlamentu v úterý promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Válku na Ukrajině v Událostech, komentářích okomentuje ruský opoziční politik a šachový velmistr Garri Kasparov.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Naší odpovědností je zajistit, aby konflikt neeskaloval a nerozšířil se mimo Ukrajinu,“ řekl Stoltenberg. „Budeme chránit a bránit každou píď spojeneckého území,“ ujistil šéf Aliance po boku Egilse Levitse, prezidenta Lotyšska, které vstoupilo do NATO v roce 2004 a sousedí i s Ruskem. Invaze na Ukrajinu podle Stoltenberga způsobuje strašné utrpení a humanitární dopad situace je zničující.

NATO předpokládá, že informace o ruských útocích na prchající civilisty na Ukrajině jsou pravdivé. „Existují věrohodné zprávy, že civilisté se při evakuaci ocitají pod palbou,“ řekl Stoltenberg. „Brát si civilisty na mušku je válečný zločin a je to naprosto nepřijatelné,“ dodal a zdůraznil potřebu humanitárních koridorů, které budou zcela bezpečné.

Generální tajemník NATO Stoltenberg na návštěvě Lotyšska (zdroj: ČT24)

Scholz, Macron a Si vyzvali k diplomatickému řešení

Situací na Ukrajině se v úterý na videokonferenci zabývali také prezidenti Francie a Číny s německým kancléřem. Shodli se, že podpoří všechna jednání o diplomatickém řešení války na Ukrajině, sdělil novinářům Scholzův tiskový mluvčí Steffen Hebestreit. „Kvůli koordinaci dalších snah o ukončení konfliktu budou ministerstva zahraničí Německa, Francie a Číny úzce spolupracovat,“ řekl Hebestreit.

Konkrétní kroky, jak podpora mírových jednání bude vypadat, ale Berlín nezmínil. Trojice hlav států a vlád se vyslovila pro zajištění humanitárního přístupu do bojových oblastí a pro zřízení koridorů pro evakuaci civilistů. „Všechny tři země jsou připraveny poskytnout další humanitární pomoc,“ uvedl Hebestreit.

Čínský ministr zahraničí Wang I v pondělí prohlásil, že jsou připraveni zprostředkovat jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. Ministr zároveň zopakoval, že přátelství Pekingu s Moskvou je pevné. Ruský útok na Ukrajinu dosud Čína neodsoudila a vyhýbá se i tomu, aby jej označila za invazi.

Zelenskyj vyzval britský parlament k uzavření nebe nad Ukrajinou

Prezident napadené země Volodymyr Zelenskyj promluvil v úterý k poslancům v britském parlamentu. Projev začal shrnutím dosavadního průběhu války den po dni. Ukrajina je podle něj připravena se dál bránit a nehodlá se vzdát. Navázal na slavný projev britského válečného premiéra Winstona Churchilla a slíbil, že Ukrajina „bude bojovat až do konce“. 

Velké Británii a jejímu premiéru Borisu Johnsonovi poděkoval za podporu. Vyzval k přijetí přísnějších sankcí, které podle něj však nestačí. Znovu tak apeloval na uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou. 

Ukrajinský prezident Zelenskyj mluvil k britským poslancům (zdroj: ČT24)

Polské letouny MiG-29 by mohly zamířit na Ukrajinu

Zelenskyj opakovaně žádá také o poskytnutí bojových letadel Ukrajině. V úterý oznámilo Polsko, že je připravené předat všechny své stíhačky MiG-29 Spojeným státům. „Po konzultacích vlády a prezidenta je Polsko připravené bezodkladně a bezplatně přemístit všechny svoje letouny MiG-29 na základnu Ramstein a předat je k dispozici vládě Spojených států,“ napsal mluvčí ministerstva zahraničí ve Varšavě Lukasz Jasina.

Podle portálu gazeta.pl to může znamenat, že Severoatlantická aliance pak letouny předá Ukrajině, jejíž armáda jimi také disponuje. Agentura Reuters napsala, že američtí zákonodárci se v pondělí snažili přimět administrativu prezidenta Joea Bidena, aby se postarala o předání letadel z Polska a dalších zemí východní Evropy na Ukrajinu.

Polsko na vládním portálu také vyzvalo další členy NATO, kteří disponují stíhačkami MiG-29, aby konali v podobném duchu. Disponuje jimi také Slovensko a Bulharsko.

Polsko se zároveň obrátilo na Spojené státy, aby mu dodaly použitá letadla s podobnými vlastnostmi. V uplynulých dnech se v této souvislosti hovořilo o amerických stíhačkách F-16, které už nyní polské letectvo využívá.