V úterý přibylo 66 970 případů covidu. Správní soud zrušil podmínky pro vstup do restaurací a hotelů

V úterý laboratoře v Česku identifikovaly celkem 66 970 nákaz koronavirem. Nových případů bylo 57 195, reinfekcí 9775. V nemocnicích k úterku leželo 2653 pacientů, zhruba o sedm set víc než před týdnem. Ve vážném stavu bylo 213 z nich. Správní soud zrušil podmínku očkování či prodělání nemoci pro vstup do restaurací a ubytování v hotelech. Zásah soudu je časově odložený o sedm dní. Testování ve školách a firmách podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) skončí 18. února, rozhodla o tom vláda.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Úterní přírůstek překonal dosavadní maximum z minulé středy, kdy se prokázalo 54 692 nových nákaz a 4842 reinfekcí. Čísla rostou v souvislosti se šířením varianty omikron, která je výrazně nakažlivější než předchozí typy viru a častěji proráží imunitu získanou proděláním nemoci i očkováním. Většinou má ale mírnější průběh.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v tomto týdnu očekává vrchol epidemie, zástupci výrobce PCR testů Diana Biotechnologies ho předpokládají mezi 3. a 10. únorem. Nových případů za den je podle nich také mnohem víc, než testy zachycují, a to výrazně přes sto tisíc. Vliv může hrát nová varianta BA.2, která v Dánsku či Velké Británii prodloužila období s vysokým počtem nákaz.

Stejně jako denní přírůstek je nejvyšší také incidence, za posledních sedm dní připadá v Česku 2483 nově potvrzených případů nákazy v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Před týdnem bylo incidenční číslo 1690. Nejvyšší je nyní na Mladoboleslavsku, kde na sto tisíc obyvatel za poslední týden připadá 3229 nákaz, následují dva okresy obklopující Prahu. Nejnižší incidenční číslo 1526 je aktuálně na Bruntálsku.

Počet laboratorních testů byl v úterý mírně nižší než před týdnem. Laboratoře provedly podle dosavadních údajů zhruba 146 tisíc PCR testů a pětadvacet tisíc antigenních, což bylo přibližně o 5300 méně než minulé úterý.

Podíl potvrzených nákaz mezi testovanými v mezitýdenním srovnání roste. U takzvané diagnostické indikace, kdy se ověřují lidé s příznaky, byla v úterý pozitivní skoro polovina testů. Podíl prokázaných nákaz u epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, byl třetinový. Z nejčastějších preventivních testů v úterý koronavirus ukázala téměř čtvrtina.

Očkovacích dávek proti koronaviru zdravotníci v úterý aplikovali bezmála 25 tisíc, před týdnem v úterý jejich počet přesáhl 37 tisíc. Zájem o očkování v posledních týdnech klesá, většina si přichází pro posilující dávku. Od začátku vakcinace v prosinci 2020 zdravotníci v Česku aplikovali přes 17 milionů dávek. Plně očkováno bylo téměř 6,8 milionu lidí, posilující dávku dostalo skoro 3,8 milionu lidí.

Konec testování 18. února

Po jednání vlády na plénu Poslanecké sněmovny uvedl ministr Válek, že poslední testování na koronavirus ve školách se uskuteční 18. února. Ke stejnému datu podle něj skončí i obdobná povinnost pro zaměstnance ve firmách.

Zaměstnavatelé mají od 17. ledna povinnost testovat všechny pracovníky dvakrát týdně antigenními samotesty. V případě pozitivity zaměstnanec odchází na pět dní do karantény. Lidé mají možnost podstoupit potvrzující PCR test, pokud je negativní, mohou se hned vrátit do práce. Z veřejného zdravotního pojištění je nově místo dvou hrazeno pět PCR testů za měsíc.

Pandemický zákon

Ve sněmovně druhým dnem pokračuje schůze kvůli novele pandemického zákona. Vláda ji chce projednat zrychleně – nynější legislativa týkající se vydávání protiepidemických opatření by totiž za současného stavu skončila s posledním únorem.

Proti úpravě normy, zahrnující i možnost širších restrikcí, vystupují třeba poslanci ANO, ale především ti z SPD. Obstrukčními projevy znemožňují pohnout se v debatě dál.

Loňská výzva iniciativy Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy k zahlcení krajských hygienických stanic žádostmi o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím nebyla trestným činem.

Státní zástupce uvedl, že výzva sice nabádala k obstrukčnímu chování, ale nešlo o sabotáž, tedy ani o trestný čin, informoval server Seznam Zprávy s odkazem na rozhodnutí Vrchního státního zastupitelství v Praze.