Pandemie ve světě: USA hlásí přes milion nových nákaz, Francie brzy schválí očkovací pasy

Události: Strategie USA proti šíření covidu (zdroj: ČT24)

Spojené státy poprvé ohlásily přes milion pozitivních testů za den, počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích tam přesáhl sto tisíc. Francouzští vládní představitelé slíbili, že do poloviny ledna přijmou plánovaný zákon o zákazu vstupu neočkovaných do pohostinských a dalších zařízení. Britská ministerská náměstkyně pro očkování a veřejné zdraví uvedla, že hospitalizovaní s covidem-19 nyní vykazují mírnější příznaky.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Podle deníku The New York Times (NYT) přibylo v USA za poslední den asi 1,003 milionu odhalených nákaz, Univerzita Johnse Hopkinse (JHU) uvádí přírůstek 1,084 milionu. Je to zhruba dvojnásobek oproti minulému pondělku, k obrovskému nárůstu nicméně mohlo přispět i opožděné nahlášení infekcí zaznamenaných během vánočních prázdnin.

Podle NYT v zemi s více než 330 miliony obyvatel připadá na každý z posledních sedmi dní více než 480 tisíc nově odhalených infekcí, což je skoro dvojnásobek předchozího maxima zaznamenaného loni v lednu. V přepočtu na počet obyvatel je to ale méně než denní přírůstky, které zaznamenávalo například Česko na vrcholu předchozí vlny v listopadu.

Bilance hospitalizací zatím neroste tak prudce a drží se pod rekordem z loňské zimní vlny, tlak na zdravotnictví ale sílí. Počet lidí s koronavirem v nemocnicích se po necelých čtyřech měsících opět dostal nad sto tisíc a vzhledem k přibývajícím nákazám zřejmě dál poroste. 

Rekordní počet nově nakažených zaznamenala také Austrálie, a to 47 799. Rekordní je i vytížení australských nemocnic. Politické vedení země ale poukazuje na to, že vzhledem k množství infekcí je počet úmrtí nakažených lidí jen malý. Od pondělí zemřeli v Austrálii čtyři pacienti s covidem. 

Ve Velké Británii se u hospitalizovaných většinou projevují méně závažné příznaky než dříve a nyní není třeba přijímat další opatření proti šíření koronaviru, řekla stanici Sky News ministerská náměstkyně pro očkování a veřejné zdraví Maggie Throupová. Ačkoli přibývá lidí, kteří se s covidem léčí v nemocnicích, počet hospitalizací neodráží počet nově nakažených.

Vliv na to má očkování a přeočkování, pravděpodobně menší závažnost omikronu a časová prodleva mezi potvrzením infekce a přijetím do nemocnice. „Když se podíváte na lidi, kteří byli hospitalizováni, zjistíte, že jejich stav není tak vážný jako dříve,“ řekla Throupová. „Počet pacientů, kteří leží na nemocničních lůžkách, je asi o polovinu nižší než před rokem – a to jen ukazuje na sílu vakcín,“ doplnila.

Epidemiolog Neil Ferguson z britské vysoké školy Imperial College London uvedl, že omikron se zatím nerozšířil do starších věkových skupin, které jsou vůči covidu-19 zranitelnější.

Francie ztíží pohyb neočkovaným, Slovensko se vrací k prezenční výuce

Francouzská vláda slíbila, že do poloviny ledna přijme zákon o očkovacím pasu. Ve Francii nyní platí pro vstup do restaurací, kaváren, kin nebo vlaků zdravotní průkaz, který obsahuje potvrzení o vakcinaci, prodělání covidu nebo negativním testu. Vládou plánovaný očkovací pas bude vyžadovat potvrzení o očkování, nikoli jen negativní test. Neočkovaní tak nebudou moci navštěvovat pohostinská a jiná volnočasová zařízení.

Návrh se setkal s ostrým odporem odpůrců očkování, krajně pravicových a krajně levicových skupin, podporuje ho však vláda, která má v parlamentu většinu. Někteří zákonodárci uvedli, že se kvůli němu stali terčem agrese, včetně výhrůžek násilím. Po hlasování v dolní komoře parlamentu musí nový zákon schválit Senát, aby 15. ledna vstoupil v platnost.

Ve Francii po několika dnech poklesu skokově narostl počet nově nakažených, laboratoře tam za posledních 24 hodin zaznamenaly 271 686 pozitivních testů, nejvíce od začátku pandemie kdekoli v Evropě. Sedmidenní incidence ve Francii vzrostla za týden o 130 procent a nyní má hodnotu 1832 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Počet lidí s těžkým průběhem covidu-19 ve francouzských nemocnících překonal hranici dvaceti tisíc, stále se však jedná o výrazně nižší údaj než při vrcholech předchozích vln nákazy.

Slovensko obnoví prezenční výuku na školách v plánovaném termínu příští týden, oznámilo ministerstvo školství. Jde o další krok při uvolňování omezení po dřívějším vrcholu nynější třetí vlny nákazy. Ve školách bude povinné nošení roušky.

Bratislava loni v listopadu kvůli přetíženým nemocnicím vyhlásila nouzový stav a zavedla nové restrikce. Zhruba v polovině prosince pak žáci druhého stupně základních škol a také středních škol plošně přešli na distanční formu výuky. Už předtím regionální úřady hygieny kvůli nepříznivé epidemické situaci školy v řadě okresů uzavřely. Ministerstvo školství pak před vánočními svátky o tři dny prodloužilo školní prázdniny.

Po zlepšení epidemické situace Slovensko od příštího týdne také zruší zákaz nočního vycházení. Některá omezení v souvislosti s koronavirovou nákazou zůstanou v platnosti, mezi nimi i zákaz shromažďování více než šesti osob mimo členy jedné domácnosti. Slovensko zatím nezaznamenalo rychlé šíření koronavirové varianty omikron.

Indická metropole Dillí se rozhodla vyhlásit víkendový zákaz vycházení s cílem omezit šíření nakažlivější varianty omikron. V Indii znovu stoupají denní přírůstky nákaz, za posledních 24 hodin v zemi s téměř 1,4 miliardy lidí přibylo 37 379 případů, což je nejvíce od začátku září.

Přes čtyři tisíce případů infekce zaznamenalo za poslední den samo hlavní město Dillí. „Úřad pro řešení katastrof v Dillí se rozhodl vyhlásit na soboty a neděle zákaz vycházení, aby omezil vlnu covidu. Všichni vládní zaměstnanci s výjimkou těch v základních službách budou pracovat z domova. Z domova bude muset pracovat také padesát procent zaměstnanců soukromých kanceláří,“ uvedly úřady.

Podle televize NDTV v hlavním městě již nyní platí noční zákaz vycházení mezi 22:00 a 5:00. Uzavřena jsou kina a posilovny, obchody mohou mít otevřeno ob den.

Chilská zoo naočkovala deset zvířat

V zoologické zahradě nedaleko chilského hlavního města Santiaga de Chile začali s očkováním zvířat. Obě dávky dostala desítka zvířecích svěřenců, z nichž někteří patří k ohroženým druhům. Jedná se o první organizované očkování zvířat v Latinské Americe. Vakcíny v zoo podávají v rámci zkušebního provozu, poskytl je výrobce veterinárních přípravků Zoetis. Přípravek je určen pouze pro zvířata, byť se podobá vakcínám pro lidi.

Obě dávky vakcíny proti covidu-19 dostal šestadvacetiletý orangutan bornejský Sandai. Podle ředitele zoologické zahrady Ignacia Idalsoagy má tento exemplář „významný reprodukční potenciál“, což vedení instituce přimělo k tomu, aby se zaměřilo na jeho ochranu před nákazou koronavirem. Očkování dostala i další zvířata z ohrožených druhů, například tříletý tygr indický Charly.