Kdo se v Česku nakazí koronavirem v druhé polovině ledna, bude mít pravděpodobně omikron, uvedl Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává, že v lednu převládne v Česku omikron. Uvedl, že kdo se v druhé polovině měsíce nakazí koronavirem, velmi pravděpodobně bude mít variantu omikron. Ve středu zatím laboratoře v tuzemsku potvrdily nejméně případů covidu ve všední den od 1. listopadu. Testy odhalily 7682 nakažených, skoro o čtyři tisíce méně než před týdnem. Nadále zvolna ubývá lidí, kteří jsou s koronavirem v nemocnicích. Uplynulý den jich podle dat bylo 4453, před týdnem asi o 1400 více. Nemocnice ale počty hospitalizovaných ještě zpětně dohlašují.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Podle ministra Válka je vysoce pravděpodobné, že každý, kdo se v druhé polovině ledna nakazí v Česku covidem, bude mít variantu omikron. Naopak riziko, že tito lidé skončí v nemocnici, je podle dat ze zahraničí o něco nižší.

První data z Velké Británie ukazují, že riziko hospitalizace je v případě omikronu zhruba o jedenáct procent nižší než u delty. Tohle číslo ale platí jen pro lidi, kteří nemají žádné protilátky. Naopak při započítání očkovaných a lidí, kteří nemoc prodělali, klesá riziko hospitalizace ještě víc, zhruba o čtyřicet procent.

I to ale může podle odborníků znamenat komplikace pro zdravotníky. Pokud se totiž kvůli rychlejšímu šíření viru nakazí výrazně víc lidí, může i tak v jednu chvíli potřebovat pomoc v nemocnici hodně lidí. 

Aby se tato varianta nešířila tak rychle, zpřísnilo ministerstvo zdravotnictví pro cizince pravidla pro příjezd ze zahraničí. Před vstupem do Česka bude nutné podstoupit PCR test. Tomu se vyhnou pouze lidé po posilující dávce, děti do dvanácti let nebo naočkovaní mezi dvanáctým a osmnáctým rokem.

Protože má během ledna v Česku dominovat varianta omikron, vyzývá ministr zdravotnictví k očkování – včetně posilující dávky. „Jsem si stoprocentně jistý, že posilující dávka chrání proti vážnému průběhu onemocněníí u omikronu,“ dodal Válek.

Incidenční číslo klesá

Třetí týden se v Česku snižuje takzvané incidenční číslo, tedy počet případů za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel. Ke čtvrtku činí 526 případů. Ve stejný den předchozího týdne bylo téměř 750 a začátkem prosince 1223. Tento ukazatel klesá ve všech krajích a i v těch, kde se nákaza šíří nejvíce, se týdenní incidence dostala pod 700. Nejvyšší je nyní v Libereckém kraji, kde za týden přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel 662 nakažených. Relativně nejpříznivější je situace v Karlovarském kraji, kde aktuálně incidenční číslo činí 287.

O oslabování epidemie vypovídá i reprodukční číslo udávající, kolik jeden pozitivně testovaný člověk nakazí v průměru dalších lidí. Ke čtvrtku mírně kleslo z 0,8 na 0,78. Pod klíčovou hodnotou jedna, znamenající zpomalování šíření nákazy, se drží od začátku prosince.

Epidemie v zemi zpomaluje čtvrtý týden v řadě. Panují ale obavy, že nakažlivější varianta omikron může příznivý vývoj zvrátit. Vláda kvůli tomu už také zpřísnila pro přelom roku režim na hromadných akcích či v restauracích. Ve školách se v první polovině ledna budou testovat dvakrát týdně všichni, tentokrát bez ohledu na to, zda jsou očkovaní nebo po covidu.

Mezi svátky kabinet posoudí dosavadní vývoj v Česku i informace ze zahraničí a případně rozhodne o dalších opatřeních, která se po skončení nouzového stavu budou od 26. prosince řídit pandemickým zákonem.

Dušek: Zátěž intenzivní péče klesá pomalu

Odborníci varují před předčasným optimismem. „Pokles je setrvalý, je vidět, že delta vlna mírně ustupuje. Nicméně ústup je velmi pomalý a hodnoty zůstávají velmi rizikové. V řadě aspektů převyšují průměr evropských zemí. A co se mi nelíbí, je, že velmi pomalu klesá zátěž intenzivní péče v nemocnicích, což je nejvýznamnější ukazatel zdravotního dopadu epidemie,“ řekl Radiožurnálu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Epidemiolog Petr Smejkal poradil, aby se lidé před setkáváním během vánočních svátků otestovali. „Co nejkratší dobu před tou večeří si udělat antigenní test. To zvládne asi každý – víme už, jak na to,“ řekl. Zároveň doporučil kvůli nastupující variantě omikron jít na posilující dávku vakcíny. To by podle něj mohlo zmírnit případný tlak na nemocnice.

Novým koronavirem se v zemi od loňského března prokazatelně nakazilo přes 2,4 milionu lidí, z nich 35 585 zemřelo. Do poloviny prosince umírala denně víc než stovka nakažených, od té doby se počty zemřelých pohybují v desítkách denně.

Snížit riziko úmrtí, těžkého průběhu i hospitalizace má očkování. Od konce loňského prosince zdravotníci v Česku podali už víc než patnáct milionů dávek vakcín, plně naočkováno je přes 6,6 milionu lidí, víc než dva miliony z nich si přišlo pro posilující dávku. Ve středu bylo podle dosavadních údajů naočkováno 72 700 lidí, asi o dvacet tisíc méně než o týden dřív. Většina dávek v poslední době připadá na ty posilující.

O oslabování epidemie svědčí i to, že pozitivita provedených testů se v poslední době pozvolna snižuje. Týdenní průměr pozitivních testů u diagnostických indikací, tedy u lidí s příznaky, klesl pod pětadvacet procent. Ještě na začátku prosince se přitom nákaza prokázala u každého třetího testovaného. V případě epidemiologické indikace, kdy se testuje po rizikovém kontaktu, se pozitivita drží kolem jedenácti procent. U nejčastějšího preventivního a plošného testování se covid prokáže u méně než pěti procent vzorků.

Laboratoře v předvánočním týdnu vyhodnocují kolem sto tisíc testů denně, většinu z nich přesnější PCR metodou. Je to o něco méně než minulý týden, počty testů se ale zpětně zpravidla navyšují. Kvůli přesnějšímu zachycení omikronu budou laboratoře muset od neděle 26. prosince všechny pozitivní vzorky u lidí s příznaky vyšetřit takzvaným diskriminačním PCR testem, který může tuto variantu viru odhalit.

Respirátory opět s DPH

Mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss ve čtvrtek oznámil, že resort neprodlouží prominutí daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory a ochranné polomasky třídy FFP2 a vyšší. Skončí tedy 31. prosince. Opatření podle Weisse zpočátku reagovalo hlavně na malou nabídku ochranných pomůcek na trhu v době, kdy se postupně zaváděla povinnost nosit respirátory místo roušek. Nedostatek zboží mohl vyvolat skokový růst cen.

V takové situaci se Česko už nyní podle mluvčího nenachází. „Proto již není důvodné prodlužovat toto opatření a setrvávat tak v rozporu s právem Evropské unie, byť ze strany EU v této věci dosud nebyl učiněn žádný konkrétní akt,“ uvedl. Opatření veřejné rozpočty stálo přibližně 1,1 miliardy korun.

Dočasné zrušení jednadvacetiprocentní daně na respirátory předchozí vláda zavedla na začátku února. Původně mělo platit dva měsíce. Ke snížení nebo zrušení DPH na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru vyzývali už dříve kabinet výrobci respirátorů. Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) opakovaně apelovala na výrobce a prodejce, aby zrušení daně promítli do ceny těchto ochranných prostředků. Někteří následně cenu upravili.

Prominutí DPH na respirátory bylo podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy dobrým krokem. „Nerozumím tomu, proč chce vláda lidem nyní respirátory zdražit. Místo toho, aby v době rychle rostoucí inflace pomáhala životní náklady snižovat,“ okomentoval.

Opatření regulující počet lidí v klubech bylo podle soudu nezákonné

Část mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví vztahujícího se k zákazníkům v hudebních či tanečních klubech byla v rozporu se zákonem. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, u kterého opatření napadl brněnský klub Fléda.

S ohledem na pandemii koronaviru zavedlo ministerstvo opatření s platností od letošního 1. září, přičemž stanovovalo podmínky pro vstup lidí, jejich usazení a vzdálenost. Na konci září pak bylo opatření zrušeno dalším mimořádným opatřením.

Na soud se obrátily brněnské kluby Fléda, Metro Music a pumelice a také MeetFactory z Prahy. Soudní poplatky ale nakonec zaplatila jen Fléda, u ostatních navrhovatelů soud řízení zastavil. Fléda navrhovala zrušení mimořádného opatření ministerstva ze dne 26. srpna, které stanovovalo podmínky pro vstup lidí do některých vnitřních a venkovních prostor nebo účast na hromadných akcích. 

Podle soudu bylo opatření v rozporu se zákonem v bodě stanovujícím odstup mezi zákazníky jeden a půl metru s výjimkou zákazníků u jednoho stolu, dále v bodě, že provozovatel nemůže pustit do provozovny více lidí, než má míst k sezení, dále že má provozovatel aktivně bránit shromažďování osob ve vzdálenosti menší než jeden a půl metru, nebo že tancovat mohou pouze osoby splňující určité podmínky jako například test.