Pandemie ve světě: Slovensko zřídí na hranicích pruhy pro očkované, Německo mírní cestovní omezení

Události: Slovensko uzavírá přeshraniční cesty (zdroj: ČT24)

Slovenská policie po zintenzivnění kontrol dodržování karanténních povinností zřídí zejména na velkých hraničních přechodech zvláštní jízdní pruh pro cestující, jež byli očkováni proti covidu-19. Od nadcházejícího pátku bude Slovensko až na výjimky vyžadovat při vstupu do země karanténu od neočkovaných lidí. Německo nově zmírňuje omezení pro cestující z několika zemí včetně Velké Británie či Portugalska.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Od pondělí slovenská policie začala na vybraných hraničních přechodech kontrolovat, zda cestující dodržují povinnosti ohledně elektronické registrace při vstupu do země či splnění podmínek na uplatnění výjimky z karantény. Menší hraniční přechody byly zavřeny.

Proti tomu se konaly protesty na hranicích s Českem v pondělí i v úterý, kdy podle policie poslanec slovenské sněmovny na přechodu Horné Srnie/Brumov-Bylnice napadl policistu, který utrpěl drobné poranění ruky. Zákonodárce byl zadržen. Předseda krajně pravicové strany Kotlebovci – Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba na sociální síti napsal, že zadrženým je poslanec jeho strany Peter Krupa.

„Přitvrzení proticovidových opatření na slovenské straně hranic způsobuje v pohraničí nemalé komplikace. Naše vlády jsou v kontaktu. S mým slovenským kolegou Ivanem Korčokem jsme se dohodli, že předložíme seznam nejpalčivějších problémů, které nastaly a je nutné je řešit,“ napsal na Twitteru český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

„Tam, kde je to možné, zejména na velkých silničních přechodech, bude vytvořen co největší možný počet jízdních pruhů, přičemž jeden bude určen pro očkované osoby,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Denisa Bárdyová.

Zatímco nyní turistům při cestách na Slovensko z Česka a z dalších asi čtyř desítek zemí stačí potvrzení o negativním výsledku testu, od pátku se karanténě vyhnou cestující, kteří byli očkováni. Výjimka z karantény bude platit pro některé profese či pro tranzit. V přechodném období se karanténě vyhnou i ti neočkovaní lidé, jež přes hranice dojíždějí za prací.

Slovenská policie po poledni informovala, že policisté na hranicích odbavují cestující průběžně. Upozornila ale na možnost zdržení hlavně ráno a odpoledne. V pondělí se vytvářely kolony na dálničním slovensko-maďarském hraničním přechodu Čunovo/Rajka u Bratislavy.

Podle slovenských médií v pondělí protestovalo asi tři sta lidí na hraničním přechodu s Českem Vrbovce/Velká nad Veličkou proti jeho uzavření pro dopravu. Jde o jeden z menších hraničních přechodů, které vláda uzavřela v zájmu jednodušší kontroly osob překračujících hranice.

Německo uvolnilo omezení pro cestující

Německo zmírňuje cestovní omezení pro lidi z Velké Británie, Indie, Nepálu, Portugalska a Ruska. Znamená to kratší nebo vůbec žádnou karanténu podle toho, zda půjde o očkované nebo neočkované osoby.

Lidé s oběma dávkami očkování nebo ti, kteří prodělali covid-19, po příjezdu nebudou muset do karantény. Ostatní z uvedených pěti zemí mohou od středy do Německa cestovat za podmínky desetidenní karantény po příjezdu.

Karanténu lze navíc zkrátit na pět dní negativním testem. „Pokud jste před vstupem pobývali v oblasti s vysokou incidencí, relevantní test nemůže být proveden dříve než pět dní po vstupu,“ upozornil Institut Roberta Kocha.

Před změnou klasifikace nesměli cestující z uvedené pětice zemí do Německa vstoupit vůbec, pokud tu neměli trvalý pobyt. I v tom případě ale museli po příjezdu strávit 14 dní v karanténě.

Katalánsko znovu zpřísňuje omezení

Naopak úřady v Katalánsku se rozhodly od konce tohoto týdne znovu zpřísnit některé restrikce. Reagují tím na strmě rostoucí počet nově nakažených v regionu, a to zejména mezi mladými lidmi.

Noční kluby budou muset úplně zavřít, pro účast na venkovních masových akcích bude potřeba negativní test, přičemž počet návštěvníků úřady omezují na maximálně 500 lidí. Změny oznámila mluvčí místní vlády Patrícia Plajaová.

Londýn láká na lístky na finále Eura

S pomocí vstupenek na finále fotbalového mistrovství Evropy se londýnský starosta Sadiq Khan rozhodl motivovat obyvatele britské metropole k očkování. Vylosovanému výherci věnuje dva lístky na zápas o titul ve Wembley, do kterého se ve středečním utkání s Dánskem pokusí postoupit anglická reprezentace.

Do Khanovy tomboly se mohou přihlásit Londýňané, kteří prokážou, že dostali první dávku vakcíny nebo si do čtvrtka rezervovali termín očkování. Dalším padesáti fanouškům věnuje starosta za očkování po dvou vstupenkách do fanzóny na Trafalgarském náměstí.

Na finále bude moct díky uvolnění dosavadních opatření až šedesát tisíc fanoušků. Od 19. července v Anglii zruší zbývající omezení, takže na sportovní akce či koncerty bude mít opět přístup libovolný počet osob.

Británie v úterý oznámila téměř devětadvacet tisíc nově zachycených případů, což je nejvyšší přírůstek od konce ledna. Hospitalizace i úmrtí se ale drží na relativně nízkých hodnotách – v neděli bylo dle oficiálních statistik v nemocnicích s covidem 2140 pacientů, což je méně než desetina hodnot z přelomu ledna a února. V úterý zemřelo sedmatřicet lidí, v nejhorší fázi zimní vlny přibývalo denně až dvanáct stovek obětí.

Vzrůstající denní přírůstky eviduje také Izrael. Rovněž v této zemi, kde je očkováno šedesát procent obyvatel, je za aktuální vývoj zodpovědná varianta delta. Ta se nevyhýbá ani očkovaným, dobrou zprávou ale je, že vakcína chrání před těžkým průběhem nemoci. I proto Izrael spustil očkovací kampaň zacílenou na děti ve věku 12 až 16 let. „Není čas na relaxování,“ podotkl izraelský premiér Naftali Bennett.