Lázně se potýkají s nedostatkem klientů. Kvůli nízké obsazenosti omezily provoz

Obsazenost lázní nedosahuje často ani čtvrtiny kapacity, vyplývá z informací patnácti resortů po celé republice. Velká část lázeňských areálů je uzavřená a některé začaly také snižovat počty zaměstnanců. Méně klientů mají kvůli koronaviru i odkladům plánovaných operací v nemocnicích.

Obsazenost lázní, které ČT oslovila, se pohybuje mezi 10 a 25 procenty. Část lázeňských domů proto provozovatelé prozatím uzavřeli. „Museli jsme kvůli vládním opatřením uzavřít provoz wellness, restaurace a café, sami jsme uzavřeli ambulantní služby, a pro nedostatek klientů máme zavřenou polovinu lázeňských vil,“ uvedl ředitel Lázní Mšené František Och.

Od 22. ledna přesunuly své klienty jen do jednoho lázeňského domu i Slatinné lázně v Třeboni. „Druhý jsme uzavřeli, nemáme na jeho provoz dostatek obsazených lůžek,“ sdělila ČT mluvčí třeboňského zařízení Martina Herchová.

Velká lázeňská města jsou v podobných problémech. V Mariánských Lázních jsou kvůli nízkému zájmu pavilony často zavřené. Všechny lázeňské domy společností OREA nebo GALA Hotels jsou momentálně mimo provoz, ČT to potvrdili jejich zástupci. Z oslovených areálů jsou v Mariánských Lázních v provozu pouze Léčebné Lázně. Z téměř tisícovky pokojů je však obsazena pouze desetina. Z toho důvodu je otevřený pouze jeden lázeňský hotel ze sedmi. Podle generálního ředitele Léčebných Lázní v Mariánských Lázních Karla Kalivody otevřou další kapacity mezi březnem a červnem.

Prázdné kolonády

Podobná situace je i ve Františkových Lázních. Marketingový manažer společnosti Spa&Kur Hotel Petr Červený sdělil ČT, že mají momentálně své dva lázeňské domy zavřené. Mimo provoz je i lázeňský areál Francis Hotel Spa. V provozu jsou z oslovených společností pouze Lázně AQUAFORUM. Kvůli nízkému zájmu mají ale otevřené pouze dva hotely z pěti. „Další budovy budeme otevírat operativně dle aktuální poptávky,“ dodala vedoucí marketingového oddělení Eliška Vildová.

Kvůli nízkému počtu klientů jsou lázně zavřené i v Karlových Varech. ČT to potvrdili zástupci několika společností. Štěpánka Černá z Bohemia lázní řekla, že jejich zařízení bude do 22. února mimo provoz. Podle Lenky Baťové, která zastupuje Zámecké lázně v Karlových Varech, je na tom stejně i toto zařízení. Zavřený je i Lázeňský hotel Thermal, informoval ČT jeho generální manažer Vladimír Novák, první hosty v něm očekávají nejspíš až v průběhu května.

Podle ředitelky obchodu a marketingu Lázní Libverda, Evy Plášilové, mají v provozu pouze jeden hotel ze čtyř. V Konstantinových lázních přeruší kvůli financím provoz na celý únor. „Věříme, že nám pomohou státní vouchery Covid – lázně,“ řekl ČT vedoucí obchodního oddělení Rostislav Vondruška. Podle něj by pomohlo obnovení plánovaných operací s následnou lázeňskou péčí. Ty se momentálně odkládají kvůli pacientům s koronavirem.

Propouštění

Bez práce je kvůli vládním nařízením v lázeňství celá řada lidí. „Jsou to třeba zaměstnanci z hotelů nebo kulturních částí našich lázní,“ vysvětlila Kateřina Tomášková z Priessnitzových lázní. V nich ukončili nebo neobnovili smlouvu zhruba padesáti zaměstnancům. Pokud se situace zlepší, plánují od května opět nabírat nové.

V Mariánských lázních museli snížit stav zaměstnanců z 636 na 426. Podle Kalivody proběhne nábor nových nebo bývalých zaměstnanců během dubna a května tohoto roku. Další zařízení zatím čekají na vývoj situace. „Zatím propouštět nebudeme,“ sdělila ČT Eva Čekalová, vedoucí marketingového oddělení Janských lázní.

Lázní se jako zdravotnických zařízení netýkalo rozvolnění opatření loni v létě. Roušky se v prostorách resortů nosily celoročně. Nadále platí, že lůžka musí být od sebe vzdálena minimálně dva metry. Klientům i zaměstnancům se pravidelně měří teplota a skupinové procedury jsou přerušeny. Momentálně se léčí pouze individuálně.