Doba plastová v pandemii sílí. Vývojáři vymýšlejí rozložitelné pomůcky

Události: Rozložitelný štít (zdroj: ČT24)

Pandemie koronaviru má výrazně negativní dopad na životní prostředí: zvýšila se totiž spotřeba jednorázových plastů v běžném životě i v nemocnicích a sociálních zařízeních. Jedna britská firma se proto zaměřila na vývoj štítů z rozložitelného materiálu.

Spotřeba tašek, příborů, misek, rukavic, obleků nebo štítů po celém světě kvůli obavám ze šíření viru raketově vzrostla. „Jednorázové, roztrhané, vyhozené. Budou tu navždy, pokud je nespálíme,“ glosuje situaci spoluzakladatelka organizace Plastová planeta Sian Sutherlandová.

Jedna britská firma nabízí příspěvek ke snížení objemu velmi dlouho se rozkládajících matriálů. „Je to celé vyrobené z rozložitelných a udržitelných materiálů. Štít, ta průhledná část, je z celulózy. A vršek je z lepenky,“ popisuje spoluzakladatel společnosti Ian Bates.

Zvládají jich vyrobit na milion týdně. Materiál získávají z lesních probírek nebo odpadu na pilách. Další na řadě je vývoj ochranných obleků a rukavic.

Dlouhodobý problém

Použité ochranné pomůcky mnohde navyšují množství odpadu v přírodě. Jen v oceánech ročně už před pandemií skončilo na 13 milionů tun plastů. Zabijí odhadem na 100 tisíc živočichů ročně. Nejčastěji se do nich zamotají, nebo jim ucpe trávicí cesty.

Mezi nejnebezpečnější patří poškozené nylonové sítě – rybáři jich nechají ve vodě každý rok na 640 tisíc tun. Britská nevládní organizace Environmental Justice Foundation těm v Thajsku platí za jejich sběr.

Očištěný materiál pak míří na recyklaci. Teď našel nové uplatnění. Vyrábějí se z něj štíty do nemocnic nebo lahvičky na dezinfekci.