Pobrexitová jednání váznou, Londýn zvažuje jednostranná opatření a „minidohody“

Pokud do konce měsíce neuzavřou komplexní dohodu o vzájemných vztazích, mohly by Spojené království a Evropská unie vyhlásit sadu „minidohod“. Podle deníku The Daily Telegraph to uvedl britský ministr Michael Gove. Jednání o novém partnerství podle zákulisních vyjádření váznou i několik dní před koncem přechodného období po lednovém odchodu Velké Británie z evropského bloku, přičemž Londýn trvá na tom, že ustoupit musí EU. Hlavní vyjednávač za Evropskou unii Michel Barnier prohlásil, že rozhovory dospěly do kritického bodu a pokračují.

„Teď je klíčový okamžik. Pokračujeme v tvrdé práci s (britským vyjednávačem) Davidem Frostem a jeho týmem,“ napsal Barnier na Twitteru. Zdůraznil, že EU zůstává oddaná závazku vyjednat poctivou a vzájemně vyváženou dohodu. „Respektujeme svrchovanost Spojeného království. A očekáváme totéž,“ dodal.

V dalším příspěvku ke zjevně klíčovému sporu ohledně rybolovu poznamenal, že Velká Británie i EU musí mít právo stanovovat vlastní zákony a kontrolovat vlastní vody – a „měli bychom být schopni konat, když naše zájmy jsou v sázce“.

Gove mluví o „jednostranných rozhodnutích“, která mohou být opětována

Obě strany ani po měsících rozhovorů nedospěly ke kompromisu ohledně přístupu unijních rybářů do britských vod či společných pravidel hospodářské soutěže. Přechodné období vyprší 31. prosince a po jeho konci už se Velká Británie nebude řídit unijním právem. Obchodní a další vztahy obou stran se po tomto termínu změní, ať bude dohoda schválena, či nikoli. Při druhé z těchto možností se ale čekají citelnější dopady.

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock v rozhovoru s televizí Sky News řekl, že „samozřejmě“ preferuje uzavření dohody, EU ale podle něj předložila nepřiměřené požadavky. „Jsem si jist, že dohody lze dosáhnout, ale je zjevné, že je potřeba posun na straně EU,“ uvedl.

Dopady ukončení přechodného období bez plně funkčního komplexního partnerství mohou zmírnit menší reciproční dohody týkající se různých sektorů. Podle ministra Govea, který řídí úřad vlády a radí premiérovi ohledně brexitu, bude Velká Británie s Unií jednat o „jednostranných rozhodnutích, která učiní život jednodušším“. „A může se stát, že tato jednostranná rozhodnutí budou opětována,“ citoval ho The Daily Telegraph.

Brusel už přitom kroky v tomto směru zahájil a začal přijímat opatření zaměřená na zajištění plynulé letecké a silniční dopravy; podmínkou EU je, aby Velká Británie zajistila totéž ze své strany. Hlavní vyjednavač Evropské komise Michel Barnier zároveň v Evropském parlamentu uvedl, že vyjednávání s Londýnem dospěla k „okamžiku pravdy“.

Zpravodaj ČT Dolanský: Nevypadá to, že by neděle měla být rozhodující (zdroj: ČT24)

Nedělní „deadline“ Evropského parlamentu zřejmě vyjednavači překročí

Europoslanci požadují jako podmínku pro její včasnou ratifikaci ohlášení dohody nejpozději v neděli večer, takovému vývoji ale mnoho nenasvědčuje. „Evropští poslanci tvrdí, že pokud se nepodaří tu dohodu schválit do půlnoci, tak nebudou schopni se sejít – to znamená svolat Evropský parlament k tomu, aby případnou dohodu posvětili,“ dodal zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.

Předseda europarlamentního výboru pro mezinárodní obchod Bernd Lange na Twitteru uvedl, že nedodržení nedělního termínu pro oznámení dohody by mělo „zjevné“ důsledky. „EP nebude znát dohodnutý text, nebude v pozici, aby jej mohl do konce přechodného období posoudit. Takže učiňte přípravy na období bez dohody a dohodněte se Spojeným královstvím krizová opatření,“ vzkázal.

„Rozhovory jsou zaseklé,“ citoval zpravodajský web BBC nejmenovaného činitele unijní strany. „Nejde jen o ryby. Spojené království má další požadavky a rovné hrací pole (společná pravidla hospodářské soutěže – pozn. red.) není vyřešené,“ pokračoval zdroj BBC.

Agentuře Bloomberg nejmenované osoby informované o průběhu rozhovorů řekly, že uzavření vyjednávání do nedělního večera nevidí jako pravděpodobné, zároveň však mají za to, že přetrvávající spory lze stále vyřešit. Podle BBC zřejmě do Vánoc přijde verdikt ohledně toho, zda je nebo není možné dohody ještě letos dosáhnout.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson prohlašují, že chtějí jednat až do poslední možné chvíle.

„Pokud by nastala situace, že by se vyjednavači dohodli třeba 29. či 30. prosince a evropští poslanci se odmítli kvůli vánočním prázdninám sejít nebo by nebyli schopni se sejít, existuje možnost, že by členské státy mohly dočasně Evropský parlament obejít. Případná dohoda by mohla platit provizorně a evropští poslanci by ji potom schvalovali až v lednu,“ uzavřel Dolanský. Řada europoslanců ale takový postup odmítá.