Odstřel medvěda na Valašsku zabrzdilo chybějící povolení. A za šelmu se přimlouvá i petice

Medvěd není plachý a odvažuje se do blízkosti lidí (zdroj: ČT24)

Medvěd, který se už měsíc toulá Valašskem, v úterý nové škody nezpůsobil ani nikoho neohrozil. Jeho budoucnost je ale nejasná. Plány na rychlé zastřelení, jak o nich v pondělí mluvil hejtman Jiří Čunek, totiž v úterý zarazil odbor životního prostředí krajského úřadu, tedy hejtmanovi podřízení, když nevydal souhlas s odlovem. Na posouzení žádosti mají jeden měsíc, stejnou dobu bude stát i možný odchyt zvířete.

Medvěd je kriticky ohrožené zvíře a chrání jej zákon, proto hon na něho musí splňovat přísná pravidla. Lov se proto zatím nekoná. Místo toho se během třiceti dnů k žádosti může vyjádřit 650 vesnic a mysliveckých sdružení.

Do rozhodnutí by zastřelení šelmy ospravedlnil jen její přímý útok na člověka. „Vždycky se zkoumá, zda šlo nebo nešlo o trestný čin. Jestli se použily všechny možné prostředky pro to, aby to zvíře nemuselo být zastřeleno,“ vysvětlil ředitel Zoo Tábor Evžen Korec.

Na Vsetínsku je jeden a půl tisíce myslivců, na medvěda střílelo maximálně deset z nich a vždy v zahraničí. Lov medvěda je navíc jednou z nejnáročnějších loveckých disciplín, myslivec musí medvěda skolit nejlépe jedinou ranou. „Postřelený medvěd je velmi, velmi nebezpečný,“ řekl předseda Okresního mysliveckého sdružení Vsetín Michal Zubíček.

„Příprava odstřelu za této situace je bez nadsázky srovnatelná s plánováním vraždy. Jde zcela jasně o porušení zákona o ochraně přírody, který zabití kriticky ohroženého zvířete umožňuje jen v krajních případech, kdy medvěd přímo ohrožuje lidské životy, a zároveň byly vyčerpány všechny další možnosti,“ uvedl Korec.

Dokud ale úřady povolení nevydají, myslivci lovit nepůjdou a pozastaven je i odchyt medvěda do klece. To dává šanci ukončit medvědovo bloudění Zlínskem humánním způsobem, narkotizační střelou a dočasnou karanténou v záchranné stanici v jihočeské Hluboké.

Medvěd by v místní zoo mohl zůstat do konce roku. „Z dlouhodobého hlediska to pro zvíře není vhodné,“ uvedl ředitel Zoo Hluboká Vladimír Pokorný. Pomoc s odchytem medvěda, uspání pomocí narkotizační střely a odvoz zvířete nabídla i táborská zoologická zahrada. Oslovila také evropské zoo s žádostí o umístění zvířete.

Podle Františka Šulgana z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR by vždy šlo jen o dočasný pobyt zvířete. Zoologické zahrady se dle jeho vyjádření také obávají, že by medvěd mohl být například nemocný.

Petice za záchranu medvěda má tisíce podpisů

Proti odstřelu medvěda se zvedla vlna nevole. „Dostávám stovky e-mailů z Prahy, abych medvěda ušetřil. Kolegové dostali úkol, aby hledali, jestli by si ho někdo nevzal. Kdybychom dostali signál, že je možné ho někam převézt a odevzdat, tak bychom o tom přemýšleli,“ řekl lidovecký hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Podle Čunka však není vyloučené, že medvěd může zabít člověka. Na odstřelu by chtěl hejtman spolupracovat s policií, která by mohla zvíře vyhledat pomocí termovize. O odstřel samotný by se měli postarat myslivci. Hejtman nevylučuje, že kraj zkombinuje odstřel i odchyt.

Proti odstřelu medvěda vznikla také internetová petice, jen do úterního podvečera se pod ní podepsalo více než 14 tisíc lidí. Na medvědovu stranu se postavil i farmář Milan Kuráň, kterému šelma zabila čtyři ovce. Opačný názor ale mají třeba obyvatelé Rajnochovic nebo Velké Lhoty, které medvěd vyděsil za bílého dne uprostřed vesnice.