Medvěda zastřelíme, prohlásil Čunek. Podle zlínského hejtmana je zvíře nebezpečné

Medvěd na Valašsko přišel kvůli bohaté úrodě jablek (zdroj: ČT24)

Zlínský kraj chce odstřelit medvěda, který se od září pohybuje v regionu a zabil již dvě desítky ovcí a poškodil několik včelínů. Medvěd se chová nezvykle, je v blízkosti lidí. V pondělí ráno byl viděn na kraji obce Rajnochovice na Kroměřížsku. Minulý týden proto nainstalovali ochránci přírody ve spolupráci se starosty obcí na Vsetínsku do terénu odchytovou klec. Medvěd se ale v současnosti pohybuje mimo odchytovou zónu. Ochránci přírody preferují odchyt a odstřel by podle nich byl krajním řešením. Proti rozhodnutí se ale odvolávat nechtějí.

Odchytovou klec instalovali ochránci přírody společně se starosty do terénu ve čtvrtek. Medvěda do ní lákají na pytel s jablky politými medem. Již při instalaci uvedli, že odchyt může trvat i týdny. Zvíře má totiž nyní v lesích a sadech dostatek potravy, navíc se pohybuje po rozsáhlém teritoriu. Přes noc je schopen ujít i 20 kilometrů.

Kraj pověřil odchytem medvěda čtyři obce na Vsetínsku, Oznici, Bystřičku, Jarcovou a Jablůnku, v jejichž okolí se medvěd dříve pohyboval. Obce požádaly úřad o výjimku k odchytu, odchyt doporučila také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Lidé posílají do ČT Brno záběry s medvědem (zdroj: Facebook/ Události Brno)

Medvěd se však v posledních dnech pohybuje v okolí Rajnochovic, klec ale není možné přesunout mimo katastr čtyř obcí pověřených odchytem. „Dnes jsme na kraj poslali dopis, aby zvýšil svou akceschopnost a aby převzal velení nad akcí,“ uvedl Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha.

Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) je ale medvěd nebezpečný a chce jej nechat odstřelit. „Medvěda zastřelíme. Je nebezpečný. Žádáme o povolení, zapojíme myslivce, případně policii,“ řekl Čunek. Podle Čunka kraj neví, kam zvíře v případě jeho odchytu umístí.

Medvěd, na kterého byla minulý týden nastražena past, se chová nezvykle. Není plachý a odvažuje se do blízkosti lidí. Na odstřelu by chtěl hejtman spolupracovat s policií, která by mohla zvíře vyhledat pomocí termovize. Spolupráce se podle Čunka nedávno osvědčila u divočáků nakažených africkým morem prasat.

O odstřel samotný by se podle hejtmana měli postarat myslivci. Hejtman bude žádat o povolení k odstřelu na krajském odboru životního prostředí, vyřízeno by podle něj mohlo být za několik dní. Podle Čunka však není vyloučené, že některý myslivec zastřelí medvěda dřív, kdyby byl v ohrožení člověk. Kraj chce víc s myslivci spolupracovat na mapování pohybu medvěda. 

Podle Čunka lze medvěda nejřív odchytit a potom odstřelit

Není však vyloučeno, že kraj zkombinuje obě varianty, odstřel i odchyt, v tom případě by rozmístil v terénu klece, které pořídil kvůli odchytu divočáků. „Pokud by to bylo tak, že budeme mít povolení k odstřelu a nebudeme moci vystopovat medvěda rychle, zřejmě bychom návnady v klecích rozmístili, abychom ho případně chytli a pak zastřelili,“ řekl Čunek.

„Jde o to, abychom postupovali rychle. Kdybychom ho chytli dnes, nemohli bychom ho odstřelit, museli bychom ho vykrmovat a hledat, kdo by ho vzal. Ale zatím se jeví, že se nenajde nikdo, kdo by ho chtěl,“ doplnil.

Odstřel medvěda ve Zlínském kraji považují ochránci přírody za krajní řešení. Preferují odchyt. „Přece jen se jedná o kriticky ohrožený druh živočicha. Myslíme si, že nebyly vyčerpány všechny možnosti k odchytu,“ řekl Bojda. Proti rozhodnutí o odstřelu se ale nehodlají odvolat.