Některá města trápí úbytek obyvatel. Sází na nové byty i dotace pro studenty

Zatímco Olomouc nebo Brno hlásí v posledních letech přírůstek obyvatel, tak z části velkých měst na východě republiky naopak lidé odcházejí. Ve Zlíně klesl jejich počet za pět let o 311, v Ostravě se zmenšil celkový počet o více než pět tisíc. Pro města je ale právě tento aspekt klíčový, odvíjí se od něj totiž příjmy radnice. Zastupitelé se proto snaží lidi do měst nalákat různými způsoby.

  • Problémy s odlivem obyvatel mají i na severu Čech. Z Ústí nad Labem odcházejí lidé do okolních měst, ale i do Prahy, která láká atraktivnější prací a možností studia.
  • Právě okolí Prahy je jedním z nejčastějších míst, kam se lidé stěhují. Počet obyvatel Prahy posledních 16 let s výjimkou jednoho roku roste. Loni v metropoli přibylo asi 14 000 lidí.
  • Obyvatelé také často odcházejí z velkých měst do menších satelitních městeček. Příkladem může být Vysoká nad Labem na jižním okraji Hradce Králové. Zatímco v roce 2000 měla obec kolem 600 obyvatel, nyní jich má asi 1 630.
  • Jedním z mála regionů, kde počet obyvatel stoupá, je Jihočeský kraj. Za poslední čtyři roky v něm přibylo 3 048 lidí.
  • Zdroj: ČTK

Podle náměstka primátora Ondřeje Bětáka (STAN) je úbytek lidí ve Zlíně dán i ekonomickou silou celého regionu, ve kterém jsou druhé nejnižší mzdy v celé republice. „Mladá generace často odchází za prací jinam,“ řekl Běták.

Negativní trend by podle opozice mohla radnice řešit například výstavbou bytů. Opoziční zastupitel Aleš Dufek (KDU-ČSL) považuje vznik dalších startovacích bytů za možnost, jak motivovat mladé rodiny mít více dětí.

„Město by mělo být vůči výstavbě všeobecně shovívavější. Dnes je taková doba, že když chce někdo stavět, všude to napadnou různé stížnosti a petice. Aby město nemělo problémy, raději se přikloní na stranu stěžovatelů, a ne stavebníků,“ uvedl Dufek.

Výstavba je klíčová i pro další opoziční stranu, sociální demokracii. Nové nájemní byty, startovací byty pro mladé a cenově dostupné bydlení pro seniory pokládá za prioritu.

Nejen výstavba bytů, ale i místa ve školkách a příspěvky pro studenty

Vyšší odliv trápí také města na Valašsku, Vsetínu ubylo 559 lidí a Valašskému Meziříčí 553 lidí. Vedení Vsetína se tomu snaží zabránit i každoroční organizací fóra s občany, na kterém lidé upozorňují na největší problémy města. „Radnice se jejich názory zabývá a řeší je. V minulosti se jednalo například o opravu nádraží, lidového domu, větší množství peněz do sociální oblasti,“ řekla místostarostka Simona Hlaváčová (KDU-ČSL).

Rada podle ní také schvaluje městské byty žádaným profesím, například lékařům, aby byla ve městě zajištěna zdravotní péče. Pro rodiny s dětmi město zabezpečuje mikrojesle, dětské skupiny, dostatek míst ve školkách a projekty s náklady přesahujícími 50 milionů korun na vybavení základních škol.

Dlouhodobě klesá počet obyvatel také v horském městě Jeseník v Olomouckém kraji. Podle Českého statistického úřadu zde žilo loni 11 271 obyvatel, před pěti lety jich bylo 11 579. Počet obyvatel klesá již několik let, v roce 2000 žilo 12 862 lidí, v roce 1990 to bylo 15 358 obyvatel. „Je stále menší počet obyvatel, tím pádem klesají příjmy města a musíme se více rozhodovat, do jakých akcí půjdeme,“ uvedla místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (TOP 09).

Radní se proto rozhodli s odlivem obyvatel bojovat několikatisícovou dotací pro studenty, finanční podporou za narozené děti i zřízením studentské rady města. I když město budou tato opatření stát každý rok stovky tisíc, shoduje se na nich většina politiků napříč místním politickým spektrem. „Snažíme se, aby se mohli lidé vzdělávat v tomto regionu a aby tady zůstávali. Má představa je, aby z deseti absolventů gymnázia zůstala aspoň polovina,“ řekl ČTK opoziční zastupitel Lubomír Věstinský (ČSSD).

Ostatní radnice v Olomouckém kraji vsadily na jiná opatření, jako zlepšení životního prostředí i podmínek pro obyvatele. Například v Přerově připravují vybudování průmyslové zóny, která by mohla přinést nové pracovní příležitosti, a od září také výrazně sníží jízdné MHD pro studenty a seniory.