V Šumperku si testovali znalosti civilní ochrany

Olomouc - Šumperská radnice prověřila znalosti civilní ochrany u dospělých. V rámci výcvikového dne na svojí základně přezkoušela družstva z okolních obcí při řešení mimořádných situací. Zatímco školáci mají podobné aktivity v rámci školního vyučování, pro dospělé to byla první akce v regionu.

Vyprostit osobu z havarovaného automobilu a poskytnout jí první pomoc nebo zařídit základní hygienická opatření při mimořádných situacích. Takové úkoly plnily pětičlenné týmy z obcí z okolí Šumperka. Civilní ochranu v menších obcích mají v náplni práce většinou dobrovolní hasiči. Na správný postup v jednotlivých situacích pak dohlíželi rozhodčí. „Je potřebné tu naši populaci, ať starší nebo mladší, připravovat na situace, které mohou nastat v našem životě,“ objasňuje smysl cvičení vedoucí bezpečnostní rady města Šumperk Jiří Skrbek. „Pro naši zásahovou jednotku jsou to zkušenosti, zažití z praxe a skloubení teorie i praxe,“ vysvětluje Ctirad Pokorný ze Sdružení dobrovolných hasičů v Loučné nad Desnou.  

Součástí výcviku byla například i pomoc imobilním občanům nebo komunikace s nevidomým při situacích civilní ochrany. „Záchranáři budou vědět, jak s takovým člověkem jednat, aby byl každý člověk v pohodě a klidu. Když je nějaká krizová situace, tak člověk většinou podléhá stresu a když nevidí, je to ještě horší.“ Upozorňuje Renata Jandrtová ze Zábřehu. „Budeme apelovat i na ostatní obce, aby se zúčastnily, protože je tato akce potřebná,“ je přesvědčena starostka Dolní Studénky Vlasta Sršňová.   

Akce šumperské civilní obrany pro dospělé je sice první, ale určitě ne poslední. V příštích letech chtějí z cvičení udělat tradici a zapojit do akce co nejvíce obcí.