V Týništi vykolejil vlak, zablokoval hned dvě trati

Nehoda vlaku u nádraží v Týništi nad Orlicí zablokovala v úterý po poledni hned dvě železniční trati, které vedou z Týniště směrem na Letohrad a na Choceň. Spěšný vlak, který přijížděl po letohradské trati, vykolejil a zasáhl i do koleje souběžné trati. Při nehodě neutrpěl nikdo zranění.

Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Marka Illiaše vykolejily dva vozy spěšného vlaku. Motorová souprava, která jela po trase Letohrad – Hradec Králové, byla třívozová s motorovým, vloženým a řídicím vozem. „První vůz má mimo trať obě nápravy, druhý první nápravu. Je to tak nešťastně, že to zasahuje i na vedlejší kolej,“ uvedl mluvčí SŽDC. Příčinu nehody zatím železničáři neznají.

České dráhy oznámily, že zavedly náhradní autobusovou dopravu, která jezdí z Týniště do Častolovic na letohradské trati a do Borohrádku na choceňské trati. Autobusy ale nenahradí všechny spoje. Zhruba deset vlaků, především mezi Týništěm a Častolovicemi, dráhy bez náhrady odřekly. Výluka zřejmě potrvá až do noci.

Předchozí vykolejení se bez zranění neobešla

Naposledy skončil vlak mimo koleje v pondělí. Tehdy vykolejila motorová jednotka Regionova po srážce s traktorem na přejezdu, dva lidé utrpěli zranění. S vážnějšími následky skončilo vykolejení rychlíku v Horažďovicích minulý týden. Zřejmě kvůli špatně nastavené výhybce se vyšinul vůz, který narazil do protijedoucího vlaku. Patnáct lidí poté převezli záchranáři do nemocnic.