Podnikatel se připojil na wifi, hackeři mu prý prolomili e-mail a sebrali půl milionu

Události: Podnikatel tvrdí, že ho hackeři připravili o půl milionu korun (zdroj: ČT24)

Podnikatel z Karlových Varů tvrdí, že ho hackeři připravili o víc než půl milionu korun. Stačilo jim k tomu nejspíš dostat se do jeho e-mailu. Muž propustil zaměstnance a čeká, co bude dál. Na případu pracují policejní specialisté.

Vypadalo to jako špatně zadané heslo do e-mailové schránky. Jenže nebylo. Václav Simmer říká, že se mu počítačoví piráti vloupali do pošty, změnili heslo a začali se za něj vydávat. „Ukradli mi 16 391 eur, poslali si to na bitcoinovou peněženku,“ tvrdí podnikatel.

Důkazy předal policii, ta se k věci zatím vyjadřovat nechce. „Vzhledem k tomu, že je případ ve fázi prověřování, nebudeme k tomu poskytovat bližší informace,“ uvedla krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

V e-mailové schránce má podnikatel i údaje o zakázkách, dostat se k nim nemůže. Okolnosti, za kterých smí provozovatel e-mail zablokovat nebo resetovat přístupové údaje, přesně určují zákony.

„Ukradli mi 16 391 eur, poslali si to na bitcoinovou peněženku,“ tvrdí podnikatel
Zdroj: ČT24

„Můžeme pracovat pouze s tím, kdo má heslo, případně alternativní e-mail nebo alternativní telefonní číslo, skrze které se může prokázat,“ vysvětluje Táňa Lálová ze Seznamu.

Podnikatel je přesvědčený, že počítačoví piráti na jeho hesla zaútočili během jeho dovolené v Africe. „Přihlásil jsem se tam na místní wifi a v tu chvíli mi na můj e-mail přišlo, že se někdo snaží nabourat ze čtyř míst do mého e-mailu,“ říká Václav Simmer.

Podobných případů teď řeší kriminalisté víc. Jen před pár dny policisté zatkli skupinu podvodníků, kteří přes sociální sítě lákali z lidí hesla k účtům. Pak jim ukradli více než 8 milionů korun.