Ministr zahraničí Zaorálek: Žádné utajované informace při útoku neunikly

Události: Důsledky útoku hackerů na ministerstvo (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) i ve čtvrtek zopakoval, že vnitřní systém ministerstva nebyl při kybernetickém útoku napaden a žádné utajované informace neunikly. Reagoval tak na zprávu serveru Info.cz, podle kterého unikly tisíce dokumentů včetně citlivých informací: „Únik citlivých informací například z mé schránky bude nepříjemný pro mě, ale není to ohrožení státu,“ zdůrazňoval Zaorálek. Ministr vnitra chce vyšetřit, odkud se informace o útoku dostaly do médií.

Obsah ukradených materiálů ani délku útoku podle Zaorálka není možné nyní určit. Útok ale podlě něj trval několik měsíců. 

Server Info.cz ve středu s odvoláním na Národní centrum kybernetické bezpečnosti napsal, že uniklo asi sedm tisíc dokumentů včetně citlivých informací. Hackerský útok na ministerstvo prý trval nejméně rok. 

Podle serveru prolomili hackeři celkem 168 účtů, do systému se připojovali z různých adres, a to nejčastěji ráno mezi 06:00 a 07:00. Nejdelší dobu strávili v centrálním účtu, ze kterého se příchozí zprávy přidělují účastníkům, a také v účtech ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), bývalých náměstků Petra Druláka a Jakuba Kulhánka a současného náměstka Ivo Šrámka. 

Zaorálek však tyto údaje na brífinku odmítl s tím, že se podobné údaje dají zpětně upravovat a je to podle něj celkem běžná věc. „Kdo dnes může přesně tvrdit, kdy bylo co napadeno.“ Podobné informace jsou podle něj jen spekulace.  

Ani podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) se nemohli útočníci nic důležitého dozvědět, pokud se opravdu dostali jen do vnějšího e-mailového okruhu: „Tam jsou třeba informace, kolik se kam koupí materiálu nebo kde se koupí pohonné hmoty. To jsou informace technického charakteru, které nemají s politikou nic společného.“

Brífink Lubomíra Zaorálka ke kybernetickým útokům (zdroj: ČT24)

Vláda bude útoky zřejmě řešit v utajovaném režimu

Útok bude na nejbližším zasedání řešit i Sobotkova vláda. Zprávu zřejmě ministři vyslechnou v režimu důvěrné, uvedl čerstvě jmenovaný šéf Národního bezpečnostního úřadu Jiří Lang. Materiál má jednak shrnout dosavadní poznatky o útoku, jednak má obsahovat i některá doporučení pro státní instituce. 

„Na tomto jednání bych chtěl mluvit i o tom, zda tohle není součástí masivnějších útoků, které se nemusejí týkat jen ministerstva zahraničí,“ dodal na brífinku Zaorálek. Ten se kvůli útokům s Jiřím Langem sešel už ve čtvrtek, stejně jako s řediteli tajných služeb. Dokonce kvůli tomu odložil odlet na pracovní cestu na Balkán.  

Zprávy: Hackerský útok trval podle Zaorálka několik měsíců (zdroj: ČT24)

Chovanec chce vyšetřit úniky do médií

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) trvá na důsledném vyšetření, odkud unikly informace o hackerském útoku na resort zahraničí. Stejně jako v úterý Zaorálek také uvedl, že státní orgány o útoku věděly s předstihem. 

„Zajímalo by mě, kdo měl potřebu prozradit vyšetřování této věci a za jakým účelem. Jestli to bylo pouze z hlouposti, nebo jestli to má nějaké další pozadí,“ řekl Chovanec novinářům v Poslanecké sněmovně.

Je podle něj klíčové zjistit, kdo měl motivaci věc prozradit veřejnosti dřív, než bude kvalifikovaně vyšetřena. Podle Chovance věděly státní orgány o útoku týdny. 

Šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) o útoku informoval v úterý poté, co o něm informoval server Neovlivní.cz nebo Info.cz. „Že se ta informace o úniku zveřejnila, tak útočník samozřejmě přestal. Takže nám to možná zabránilo zjistit více informací. Ale budiž, to se stalo – neříkám, že mě to těší,“ uvedl k tomu Zaorálek. 

Je to bojové pole, řekl Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) řekl českým novinářům v Polsku, kde se zúčastnil zasedání ministrů obrany visegrádské čtyřky, že i obrana „prakticky dennodenně“ čelí mnoha hackerským útokům. Podle ministra jich jsou tisíce.

Stropnický zdůraznil, že je nutné mezi nimi rozlišovat, protože velkou část z nich tvoří amatérské a poloamatérské pokusy. Dodal, že sofistikovaných útoků není extrémní množství.

Po útoku na ministerstvu zahraničí vydalo vedení ministerstva obrany pokyn, aby jeho zaměstnanci zacházeli s daty velmi obezřetně, uvedl Stropnický. Nemají používat své soukromé e-maily nebo uchovávat „zbytečně dokumenty, které není nutno schraňovat elektronicky“. Kybernetickou oblast označil za „normální bojové pole“.