Hackerský útok na ministerstvo prý trval rok. Podle Bartoše ale unikly jen běžné maily

Hackerský útok na ministerstvo zahraničí trval nejméně rok a útočníkům se za tu dobu podařilo získat přes sedm tisíc dokumentů. S odvoláním na zprávu Národního centra pro kybernetickou bezpečnost (NCKB) to napsal server Info.cz s tím, že se hackerům podařilo získat i některé citlivé informace. Šéf pirátské strany Ivan Bartoš ale v Interview ČT24 uvedl, že došlo jen k úniku běžných e-mailů, ovšem vládě se teď „sofistikovaný útok“ hodí do krámu, neboť je ve sněmovně kritizovaný zákon o kybernetické obraně.

Podle serveru Info.cz prolomili hackeři celkem 168 účtů, do systému se připojovali z různých adres, a to nejčastěji ráno mezi 06:00 a 07:00. Nejdelší dobu strávili v centrálním účtu, ze kterého se příchozí zprávy přidělují účastníkům, a také v účtech ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), bývalých náměstků Petra Druláka a Jakuba Kulhánka a současného náměstka Ivo Šrámka.

Podle centra pro kybernetickou bezpečnost lze některé získané informace použít mimo jiné k útokům na domácí instituce a zahraniční partnery. Mohou také oslabit pozici Česka při vyjednávání. Hackeři získali i zprávy ze zastupitelských úřadů nebo informace o jednání ve vojenském výboru EU.

Útok bude na nejbližším zasedání řešit i Sobotkova vláda. Zprávu zřejmě ministři vyslechnou v režimu důvěrné, uvedl čerstvě jmenovaný šéf Národního bezpečnostního úřadu Jiří Lang. Materiál má jednak shrnout dosavadní poznatky o útoku, jednak má obsahovat i některá doporučení pro státní instituce.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v úterý prohlásil, že útok musel podle expertů provést jiný stát. Uvedl také, že „útok připomínal útok, který byl proveden na internetový systém Demokratické strany v USA“. „Charakter toho útoku je takový, že byl velmi sofistikovaný, že musel být prováděn nějakým zahraničním státem,“ dodal na brífinku Zaorálek.

Šéf Pirátů Bartoš: Unikly jen běžné maily

S tímto tvrzením ovšem nesouhlasí předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Já si nemyslím, že zmizely nějaké důležité věci nebo něco, co je v nějakém utajovaném režimu,“ uvedl v Interview ČT24. Podle něj došlo k úniku běžných e-mailů: „Já jsem se o tom bavil s odborníky, a jelikož se na ministerstvu většina důležitých informací tiskne, tak neunikla žádná důležitá data.“

Ani podle prezidenta Miloše Zemana situace kolem uniklých e-mailů z Černínského paláce tak vážná není. „K prolomení vnitřního systému nedošlo a uvědomte si, že jsme malá, maximálně střední země. A že tedy nejsme objektem extrémního zájmu velmocí,“ uvedl v rozhovoru pro ČT.

Podle Bartoše se pravděpodobně někdo z ministerstva přihlásil do sítě ze svého mobilního telefonu, který nebyl zabezpečen – do té sítě se tak dostal software, který poté stahoval objemy dat.

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Šéf Pirátů také v Interview upozorňoval, že se útok vůbec nemusel odehrát tak, jak ministr Zaorálek popisoval. Podle Bartoše to klidně mohli být i čeští hackeři, z IP adresy počítače se totiž nedá zjistit původce útoku. Server Neovlivní.cz ve středu napsal, že IP adresy, z nichž hackeři data stahovali, směřují do Ruska, Británie, Německa i ČR.

Sobotkově vládě se nicméně podle Bartoše hodí do karet s takovým hackerským útokem v těchto dnech vyrukovat, protože ve sněmovně je ve druhém čtení kritizovaný zákon o posílení pravomocí vojenské rozvědky ke sledování komunikace na sítích.