Graffiti z pilíře Karlova mostu přes noc zmizelo. Technická správa komunikací ale neví, kdo to udělal

Graffiti na pražském Karlově mostě přes noc někdo odstranil, oznámila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Odborníci přitom v sobotu testovali látky, které by ho rozpustily, a s odstraňováním chtěli začít v pondělí.

Zástupci TSK a památkáři se v pondělí dopoledne u pilíře Karlova mostu sejdou, aby zjistili, zda nebyl při odstranění graffiti poškozen kámen. „Restaurátoři v sobotu pracovali na místě asi do pěti hodin odpoledne. Když ráno v deset hodin přišli, tak to bylo odstraněno,“ řekla Lišková.

Vzhledem k velikosti graffiti museli metodu čištění schválit památkáři z pražského magistrátu i generálního ředitelství Národního památkového ústavu. Podle sobotních informací proto restaurátor Jan Mjartan teprve začal s přípravnými pracemi na odstranění nápisu. Testoval různé čisticí prostředky a upozorňoval, že odstranit graffiti z kamene může být kvůli poréznímu povrchu materiálu složité.

S čištěním se mělo začít až po víkendu, hotovo mělo být do 15. srpna. Mjartan podepsal s TSK smlouvu na zakázku na odstranění nápisu v pátek.

Několikametrový nápis nasprejovali v pondělí 15. července dva němečtí turisté ve věku 23 a 30 let. Policie je zadržela přímo při činu. Soud je ve zrychleném řízení potrestal roční podmínkou a na pět let oba muže vyhostil z Česka. Muži také musí zaplatit každý sto tisíc korun a navíc společně uhradit škodu, která činí dalších 40 tisíc korun. Německý velvyslanec v Česku se za čin omluvil a odsoudil jej jako „kulturní barbarství“.

Karlův most si vandalové nevybrali za cíl svého řádění poprvé. Jiní pachatelé jeho část posprejovali v roce 2016. V září 2017 pak osmačtyřicetiletý cizinec popsal fixem sochu svatého Františka. Soud mu uložil trestním příkazem půlroční podmínku, tříleté vyhoštění a povinnost nahradit způsobenou škodu 15 tisíc korun.