Hasiči zlikvidovali hnízdo sršně asijské v Plzni

Likvidace sršního hnízda v Plzni (zdroj: ČT24)

Hasiči odpoledne zlikvidovali velké hnízdo sršní asijských, které našli ochránci přírody v neděli v podvečer v koruně akátu v plzeňských Předních Skvrňanech. Bylo ve výšce zhruba patnáct metrů a bylo o trochu větší než lidská hlava. Další hnízda neobjevili. Výskyt invazního druhu zaznamenali vědci v Česku poprvé. Ohrožuje hlavně včelstva. Podle přírodovědců se sršeň asijská do Česka dostala zřejmě kamionem ze Španělska.

Hnízdo veliké asi osmdesát centimetrů bylo patnáct metrů nad zemí. Uvnitř bylo až deset tisíc sršní asijských. „Je tady svah, terén je nepřístupný a strom tenký, takže po něm nejde vyšplhat,“ popsal entomolog Zoologického oddělení Západočeského muzea v Plzni Jan Walter. „Deštivé počasí je pro nás docela vhodné, protože ty sršně jsou v hnízdu a nevzdalují se daleko,“ dodal.

Se žebříkem se k hnízdu hasiči dostali až na druhý pokus. Zabili je speciálním postřikem. Jejich cílem bylo zlikvidovat sršně, hnízdo chtějí ochránci přírody ještě zkoumat. „Sršeň asijská má zadeček výrazně černý, zatímco naše sršen ho má žlutý, dalším poznávacím znakem jsou nohy, které jsou na konci žluté. Jsou schopné zlikvidovat celá včelstva, nebo je minimálně výrazně oslabit,“ řekl Zdeněk Myslík z plzeňské pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Další hnízdo už by v oblasti být nemělo. „Když sršně nezmizí, tak bude třeba hledat další. Ale je veliká pravděpodobnost, že je jenom jedno,“ řekl Myslík. Sršně podle něj zřejmě přivezl do Plzně kamion, protože objevené hnízdo je poblíž dálnice.

Královna se dostala do kamionu asi ve Španělsku

Přírodovědci se shodli na tom, že se zřejmě někde ve Španělsku, kde je tohoto hmyzu hodně, chytila sršní královna pod plachtu nákladního vozu, třeba s pomeranči, které vezl dopravce do obchodů ve střední Evropě. Sršeň pak mohla při brzdění vylétnout. 

Podle ochránců je sršeň schopná rychle se šířit, proto je důležité, aby lidé hlásili podezření na její výskyt Agentuře ochrany přírody a krajiny. Ta výskyt sršně ověří a případně zajistí ve spolupráci s hasiči likvidaci hnízd. „Prosíme veřejnost, aby hlásila případná další podezření na výskyt této sršně nebo jiných invazních druhů na invaznidruhy@nature.cz,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na sociální síti X.

Ohrožen je hlavně západ Čech

Podle modelu šíření, který letos vypracovali vědci z Palackého univerzity v Olomouci, je sršní asijskou ohrožený hlavně západ Čech. Pozorní by měli být včelaři nejen na Plzeňsku, ale také v Podkrušnohoří nebo v okolí Českých Budějovic.

Hmyz byl podle ochránců před dvaceti lety zavlečen do Francie se zásilkou zboží z východní Asie, od té doby se šíří západní Evropou. Letos v létě ho objevili i v Maďarsku u hranic se Slovenskem. Dlouhodoběji se vyskytuje třeba v Portugalsku, Španělsku, Francii a Belgii. Z dat z těchto zemí vyplývá, že je důležité zajistit okamžitou likvidaci nalezených hnízd, aby se zabránilo rychlému šíření a trvalému usazení sršně.