Prahou prošel průvod hrdosti Prague Pride

Centrem Prahy prošel průvod hrdosti Prague Pride, jehož cílem je vyjádřit toleranci a podporu sexuálním menšinám a podpořit rovná práva pro všechny. Z Václavského náměstí vyrazil průvod po 12:30, první účastníci dorazili okolo 14:00 na Letenskou pláň, kde byl naplánován kulturní program. V duhovém průvodu šli někteří politici, zástupci firem a organizací, velvyslanci, známé osobnosti, rodiny s dětmi, Češi i cizinci.

Akcí vrcholí třináctý ročník týdenního lidskoprávního festivalu o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+), jehož tématem byly letos tradice a jejich význam pro fungování společnosti s mottem Tradičnější, než si myslíte.

Na bezpečnost a veřejný pořádek v ulicích města dohlíželi během průvodu policisté, strážníci i členové antikonfliktního týmu pro případ možných střetů s odpůrci akce, situaci monitoroval i vrtulník. Obyvatelé a návštěvníci centra Prahy museli počítat s dočasným omezením dopravy v místech trasy průvodu včetně krátkodobého odklonu tramvají.

Události: Prague Pride (zdroj: ČT24)

Průvod zamířil přes ulici Na Příkopě, Staroměstské náměstí a Čechův most a po schodech na Letenskou pláň. Účastníci pochodu nesli transparenty podporující manželství pro všechny a rovná práva, duhové vlajky či jiné doplňky, někteří měli barevné masky či různé kostýmy. V čele šlo v duchu tématu „tradice“ šest osob ve folklorních krojích, z ošatek rozdávaly chléb se solí. V průvodu bylo letos podle policie zhruba stejně lidí jako loni.

Dorazili i někteří politici ze stran, které podporují projednávanou novelu zavádějící možnost uzavření manželství stejnopohlavními páry. Návrh je ve sněmovně před druhým čtením, které se uskuteční nejdříve v listopadu. V průvodu byli například vicepremiér Ivan Bartoš či šéf diplomacie Jan Lipavský (oba Piráti), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a další.

Po trase bylo umístěno několik hudebních pódií na balkonech či vysokozdvižných plošinách. Na Letné na příchozí čekal takzvaný Pride Park s hudebním programem na šesti různých pódiích. Mezi účinkujícími byla i americká zpěvačka vystupující pod pseudonymem LP. 

Akci od jejího prvního ročníku provází i protesty konzervativců

Přehlídka Prague Pride s průvodem se uskutečnila poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolala bouřlivé protesty konzervativců. V dalších letech protestní akce postupně slábly. V letech 2020 a 2021 se akce nekonala kvůli protiepidemickým opatřením v souvislosti s covidem-19.

I nyní se někteří odpůrci Prague Pride sešli u sochy svatého Václava. Měli transparenty s hesly „Pride. Láska neni pýcha“, „Ježíš je láska. Chce Ti pomoct“ nebo „Česko není Sodoma“ a dohadovali se s účastníky průvodu. Policisté ověřili podle zpravodajky ČTK jejich totožnost.

Další demonstranti byli na trase v ulici Na Příkopě, měli transparenty v češtině a angličtině namířené proti homosexualitě, používali megafon. Účastníci pochodu na ně bučeli a skandovali různá hesla. Policie nemusela řešit žádné vážné konflikty, uvedl odpoledne Daněk.

Zaměřeno na tradice

Letošním tématem festivalu byly tradice. „Snažili jsme se říct dvě věci: To, že slovo tradice bývá používáno v debatách proti LGBT+ lidem, jako kdyby byli nějaká novinka. My jsme se snažili říct, že jsou součástí historie, že jsme tu byli vždycky,“ vysvětluje Veronika Dočkalová, projektová manažerka organizace Prague Pride, která akci pořádá.

„Zároveň se tímto festivalem snažíme říct, že vytváříme novou tradici, tradici rovnosti všech lidí,“ dodala.