Monitoring Bečvy bude pokračovat. Ministerstvo chystá zákon, který má zrychlit nápravu ekologických škod

Monitoring řeky Bečvy bude pokračovat nejméně dalšího půl roku. Původně hrozilo, že k 30. červnu skončí kvůli nejasnému financování provozu. Peníze poskytne ministerstvo životního prostředí. Resort pak také chystá novelu zákona, která má zajistit rychlejší nápravu škod vzniklých na životním prostředí a zpřísnění sankcí včetně pokut pro viníky ekologických havárií.

Návrh novely zákona o ekologické újmě by měla vláda dostat na stůl do konce letošního roku, úprava by v případě schválení mohla začít platit v polovině příštího roku.

„Je to naprosto zásadní legislativa, která je dnes ale nefunkční. Podle tohoto zákona se začalo řešit šest kauz a vypadá to, že žádná z nich nebude dořešena podle tohoto zákona. Už jenom tohle uvozuje, že tady máme patnáct let zákon, který je vlastně nefunkčním zákonem,“ prohlásil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Odborníci podle něj připravují úpravu vybraných paragrafů zákona o ekologické újmě. Materiál poté půjde do připomínkového řízení a následně bude připraven pro jednání vlády. „Myslím, že nejpozději do konce roku to prostě musíme mít po vládě a poslat do Poslanecké sněmovny,“ poznamenal.

Chyběly jasné postupy a kompetence

Podle vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se nedostatky legislativy naplno projevily právě při otravě řeky Bečvy v roce 2020. „Bylo od začátku evidentní, že kromě některých osobních pochybení došlo k tomu, že ten systém tak, jak je nastaven legislativně a následně jak je nastaven i z hlediska procesu fungování, má obrovská bílá místa. Nejsou nastavené vazby, nejsou vyjasněny kompetence i postupy a toto se musí změnit i v rámci právě konkrétních zákonů,“ řekl.

Novela zákona o ekologické újmě podle Hladíka jasně definuje, co to je ekologická újma. „Tak, aby byla explicitní a nemohl z ní nikdo vyklouznout,“ zdůraznil.

Novela zpřísní podmínky, zvýší pokuty

Upravený zákon bude také přesně definovat provozovatele. „To znamená ten, kdo se řeší podle zákona o ekologické újmě a kdo se řeší podle složkových zákonů, jako je zákon o ochraně přírody, vodní zákon a lesní zákon,“ podotkl Hladík. Díky novele by měly orgány státní správy moct vydávat jasné pokyny a realizovat nápravná opatření v reálném čase.

Provozovatel bude muset okamžitě provést nápravná opatření, která mu státní správa nařídí.

Novela obsahuje také zpřísnění podmínek pro pojištění a výrazné zvýšení pokut. „Třeba do vodního zákona jsme dali padesát milionů a tady si myslím, že nemůžeme jít níž,“ řekl Hladík. Výše pokuty by podle něj měla mít hlavně preventivní účinek, aby odradila od porušování zákonů.

Snížení limitů vypouštěných kyanidů

Těsně před předložením do vlády je podle Hladíka novela vodního zákona, která zavede nové povinnosti, zejména kontinuální monitoring u potenciálně největších znečišťovatelů.

„Zároveň také monitoring všech výustí, které jsou na našich sto tisících kilometrech řek v České republice,“ uvedl. Zlepšit ochranu vod má také nová vyhláška, ve které byly sníženy limity pro vypouštění kyanidů z pěti set kilogramů za rok na padesát kilogramů.