Zúžená koalice v Hradci Králové pokračuje, podpoří ji přeběhlíci

Čtyři subjekty zúžené koalice v Hradci Králové uzavřely dodatek koaliční smlouvy a pokračují v čele města. Informovala o tom primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Program nechaly stejný. Většinu v zastupitelstvu zúžené koalici zajistí tři zastupitelé zvolení za jiné subjekty. Podpisy k dodatku podle primátorky připojí všech 21 zastupitelů stojících na straně koalice. Zastupitelstvo má 37 členů, většina je 19 hlasů.

Město řídí koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Pirátů a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Dohromady mají 18 mandátů. K nim se přidali tři přeběhlíci zvolení za Rozvíjíme Hradec a za ANO. Původní pětikoalice měla také 21 mandátů. Rozpadla se 3. května, kdy čtyři strany vypověděly koaliční smlouvu hnutí Rozvíjíme Hradec.

Podle Springerové je vedení města silnější než dosud. „Naše koalice se zbavila komplikovaného, slabého článku, který svým vystupováním vytvářela osoba bývalého člena rady města Jana Holáska (Rozvíjíme Hradec), a může se bez politikaření plně soustředit na práci. Vnitřně koalice posílila a je ještě konzistentnější, přitom má v zastupitelstvu stejnou podporu,“ uvedla Springerová. Rozšíření koalice o tři nezařazené zastupitele již dříve označila za pragmatické rozhodnutí, které přinese stabilizaci vedení města ve zbytku volebního období.

Holásek označil výroky Springerové za nepravdivé. „Z chování paní primátorky a jejích vyjádření nabýváme pocitu, že se nedokázala přenést přes osobní rovinu, což k profesionálnímu vedení města nepatří, a proto se jí rozpadla koalice. Hnutí Rozvíjíme Hradec bylo vždy otevřeno jednáním, přinášelo nové návrhy a pracovalo aktivně jak při vyjednávání koalice, tak po sestavení vedení města,“ reagoval Holásek.

Čtyři strany výpověď smlouvy hnutí Rozvíjíme Hradec zdůvodnily tím, že lídr hnutí, radní města a senátor Jan Holásek, podle nich nebyl schopen týmové práce. Momentem pro vypovězení smlouvy bylo to, že Holásek požádal pro sebe o funkci náměstka primátorky místo Ilony Dvořákové (Rozvíjíme Hradec). Holásek argumenty koaličních partnerů odmítl a uvedl, že pro vypovězení koalice a její rozboření nebyl reálný důvod. K 2. červnu Holásek sám odstoupil z funkce radního a z pozice předsedy výboru zastupitelstva pro územní plánování, rozvoj a investice města.

Rozhodující 19. hlas zúžené koalici již začátkem května zajistila náměstkyně Dvořáková, která bude ve funkci pokračovat. Čtyřkoalici podporují také zastupitelé Monika Štayrová a Jindřich Outlý, kteří začátkem roku opustili klub ANO.

Štayrová se minulý týden přidala ke dvěma zastupitelům uskupení Změna pro Hradec a Zelení, které díky Štayrové vytvořilo vlastní zastupitelský klub, jenž musí mít nejméně tři členy. Štayrová byla v minulosti členkou Zelených, později byla v ANO a v letech 2018 až 2022 byla náměstkyní primátora pro ekonomiku. V loňských volbách kandidovala za ANO jako nestraník.

Zúženou koalici bude podporovat za ANO zvolený nestraník Jindřich Outlý, který zastupitelský klub ANO opustil v lednu a následně se na návrh koalice stal předsedou finančního výboru zastupitelstva. Outlý bude místo Holáska novým členem rady města. „Současné vedení Hradce považuji za stabilní a kompetentní kolektiv, s jehož vizemi a prací se plně ztotožňuji,“ uvedl dnes Outlý.

Novým předsedou výboru zastupitelstva pro územní plánování, rozvoj a investice města by měl být člen rady města Oldřich Vlasák (ODS). Volba Outlého radním a Vlasáka předsedou výboru by se měla odehrát na zasedání zastupitelstva 20. června.