Litvínovice se připravují na cvičení vojáků v ulicích. Místní si stěžují na nedostatek informací

Vojenské cvičení v ulicích Litvínovic (zdroj: ČT24)

Na cvičení vojáků přímo v ulicích obce se připravují obyvatelé Litvínovic u Českých Budějovic. Cvičení armády má proběhnout už příští týden v úterý a ve středu. Někteří obyvatelé obce tvrdí, že o akci nevěděli včas a nemají podrobnější informace. Armáda se je však snaží uklidnit. Tvrdí, že nehrozí žádné nebezpečí ani rušení nočního klidu.

Někteří obyvatelé Litvínovic si stěžují na to, že o akci, při které se budou v ulicích pohybovat vojáci, se dozvěděli jenom z internetu. Bojí se například toho, že zejména mezi staršími obyvateli obce by mohla přítomnost vojáků vyvolat paniku. 

„Proto jsme dnes raději vydali upozornění, aby lidé neměli strach, že se tady bude střílet, že bude jezdit vojenská technika. Ty patroly ale tudy budou opravdu jenom procházet,“ ujistil v pátek starosta Martin Král (nestr.). 

Bez těžké techniky a hluku

Pro českou armádu jsou Litvínovice i sousední obce klíčové. Hlavní cvičení se odehraje na nedalekém letišti v Plané. Tam si vojáci vyzkoušejí simulovanou situaci, kterou musí vyřešit v reálném prostředí.

„V nočních hodinách budou provádět pěší patroly, kde budou procházet čistě zastavěnou oblastí. Nikdo omezovaný nebude, pokud bude nějaká komunikace ze strany civilní, tak z naší strany taky,“ uvedla armáda. 

Při cvičení by navíc armáda neměla používat těžkou techniku. Lidé se tak nemusí obávat toho, že by je vojáci, například v noci, rušili.