V píseckém muzeu připravili výstavu věnovanou Žďákovskému mostu

Lidé mohou v píseckém Prácheňském muzeu navštívit výstavu věnovanou Žďákovskému mostu. Hlavním exponátem expozice je přes pět metrů dlouhý model stavby zapůjčený z Národního technického muzea. Výstava potrvá do 3. září.

„Mosty k Písku a k jeho okolí patří a jsou s ním spjaty. Ve městě máme nejstarší kamenný most, v blízkosti se nachází železobetonový Podolský most nebo železniční most v Červené nad Vltavou a nelze zapomenout ani na unikátní empírový řetězový most přestěhovaný z Podolska do Stádlce,“ říká kurátor výstavy z Prácheňského muzea Jan Kouba.

Žďákovský most je svými rozměry a konstrukcí výjimečnou technickou památkou. Oba břehy Orlické přehradní nádrže spojuje jediným obloukem.

  • Rozpětí: 330 m
  • Délka mostu: 543 m
  • Hmotnost oblouku: 3100 tun
  • Hmotnost veškeré použité oceli:  4116 tun
  • Po konstrukci vede dvouproudá silnice ve výšce padesáti metrů nad hladinou orlické přehrady.

„Navazujeme na úspěšnou výstavu o železobetonovém mostě v Podolsku, která se konala v roce 2017. Žďákovák je další z unikátů našeho mostního stavitelství – ocelový obloukový silniční most na trase silnice Plzeň – Tábor, pojmenovaný po zatopené osadě Žďákov, překlenul hladinu orlické přehrady v roce 1967,“ uvedl Kouba.

„Orlické“ vraždy

Výstava představuje snímky, dokumenty a plány na výstavbu mostu přes řeku Vltavu, jak se o ní uvažovalo již za dob Rakousko-Uherska a později před a po ukončení druhé světové války.

Žďákovský most si řada lidí spojí s kauzou takzvaných orlických vrahů. Před dvaceti osmi lety policejní potápěči našli na dně přehrady tři oběti. Vrazi rozčtvrcená těla dvou zavražděných podnikatelů uložili do sudů a zalili louhem. Sudy pak zaletovali a vhodili do přehrady. Třetí tělo policisté našli na dně přehrady zabalené do role pletiva. „I o téhle události je na výstavě krátká zmínka, protože to bohužel také k historii mostu patří,“ dodává Kouba.