Tomáš, Matěj a Juda Tadeáš opustili pražský orloj. Tři apoštolové míří do péče restaurátora

Odborníci v úterý sejmuli z pražského Staroměstského orloje tři sochy apoštolů, které loni poškodil jeden z návštěvníků města. Sochy svatého Tomáše, Matěje a Judy Tadeáše převezmou restaurátoři. Oprava by měla trvat několik týdnů až měsíc, uvedla Mariana Nesnídalová, jednatelka hodinářské firmy L. Hainz, která se o orloj stará. Orloj bude nadále fungovat, pouze namísto tří apoštolů budou prázdná místa. Dřevěné sochy vznikly po druhé světové válce.

Apoštoly poničil návštěvník, který rozbil sklo dveří oddělujících kapli od orloje. „Padající sklo pak poškodilo některé sochy, které jsme museli demontovat a vezeme je do restaurátorského ateliéru. Bohužel, opravy se nedají udělat na místě,“ řekla Nesnídalová.

Sklo poškodilo sochy na několika místech, mimo jiné na rukou a pláštích, v případě svatého Tomáše je poničené kopí. „Nejpoškozenější je zřejmě právě svatý Tomáš, který dostal zásah do kopí, kde bude potřeba materiál doplnit, pak se to musí celé zaretušovat a barevně sladit a zakonzervovat,“ upřesnila jednatelka hodinářské firmy.

Staroměstskou radnici i orloj poničil požár na konci druhé světové války. Apoštoly pro obnovu orloje vyřezal v roce 1948 sochař Vojtěch Sucharda, který se podílel už na dřívějších opravách orloje. „Při požáru bylo vše zničeno, pouze nějaké artefakty jsou v Muzeu hlavního města Prahy, tyto sochy, které nyní odvážíme, a i ty zbylé, jsou všechno poválečné kopie,“ připomněla Nesnídalová.

Po opravě orloje se objevila kritika

Orloj je přistavěný k jižní straně gotické věže Staroměstské radnice, která je národní kulturní památkou a jejíž stavba byla dokončena v roce 1364. Dlouho se věřilo, že orloj pochází z roku 1490. Ve druhé polovině 20. století se ale díky nálezu nových dokumentů zjistilo, že nejranější zmínka o orloji se datuje k 9. říjnu 1410.

Rekonstrukce orloje byla dokončena v roce 2018. Loni se objevila kritika podoby nové desky kalendária, kterou vytvořil malíř a restaurátor Stanislav Jirčík. Jeho pojetí kalendária, jehož původní verzi vytvořil v roce 1866 Josef Mánes, kritizoval mimo jiné člen Klubu Za starou Prahu Milan Patka, který podal stížnost památkové inspekci.

Podle následně zveřejněných snímků se nová kopie v řadě detailů liší od originálu a Jirčík mimo jiné výrazně pozměnil podobu některých postav. Město se proto rozhodlo nechat udělat novou kopii.

Kalendárium či měsíčník vytvořil Josef Mánes pro tehdy obnovený Staroměstský orloj. Od roku 1882 na orloji visí kopie díla, originál byl umístěn do muzea, aby netrpěl vlivy počasí.