V Praze vzniklo nové terapeutické centrum, které poskytne psychiatrickou pomoc dětem i dospělým

Události v regionech: Nedostatek dětských psychiatrů (zdroj: ČT24)

Dětí a dospívajících, kteří mají psychické problémy, přibylo podle lékařů za posledních deset let o dvacet procent. Na potřebnou pomoc u psychiatra pacienti ale čekají i několik týdnů. U lůžkové péče je situace ještě horší. Proto teď v Praze otevřel spolek Neposeda nové terapeutické centrum Reset. Péči tam najdou děti i jejich rodiče.

Hlavně s úzkostmi se patnáctiletá Sára potýká už od první třídy. Ve škole postupně přestala mluvit s učiteli i spolužáky. „Pak už se ty problémy jenom stupňovaly. Začalo sebepoškozování, poruchy příjmu potravy, deprese. Nemohla jsem vstát z postele, dojít si na záchod,“ popsala.

Chodila k psychologovi i k psychiatrovi, nakonec musela Sára nastoupit do psychiatrické léčebny. Akutně do Motolské, pak do Thomayerovy nemocnice, na místo v Bohnicích čekala měsíc a půl. „Pak jsem si říkala, že už nechci na další půlrok do Bohnic. Že je to dlouhé a už nemám sílu se dál léčit,“ přiznala dívka.

Intenzivní léčba jí nakonec pomohla. Aktuálně chodí na doléčení do terapeutického centra Reset. Nově ho otevřel v Praze 9 spolek Neposeda. Kapacitu plánovali pro sto lidí ročně, zájem je už teď trojnásobný. Původně nabízeli hlavně preventivní sezení u terapeutů, řeší ale i vážnější případy.

Duševním onemocněním trpí každé sedmé dítě

„Dost často na terapie dochází děti, které jsou už na doléčení nebo už je to v takové fázi, že by to bylo na psychiatra, ale samozřejmě je nemůžeme odmítnout, když víme, že tu péči jinde nedostanou,“ vysvětlila ředitelka Reset centra Jana Hamplová. „S tím, s čím se na nás teď obracejí, by šli v minulosti ihned na hospitalizaci,“ poznamenal terapeut centra Tomáš Majtán.

V České republice trpí duševním onemocněním každé sedmé dítě nebo dospívající. To je asi čtyři sta tisíc lidí. Specializovaných dětských psychiatrů jsou necelé dvě stovky. Na hospitalizaci v psychiatrických nemocnicích a léčebnách se ve většině krajů čeká i půl roku. Když jeden dětský pacient odejde, jeho místo ihned obsadí další. Někde chybí lůžková péče úplně.

Stresovou zátěž způsobil covid i válka

Například v Plzni minulý rok otevřeli novou psychiatrickou kliniku. Větší počet lůžek ale kvůli nárůstu nemocných dětí zásadně nepomohl. „Stresová zátěž je z covidového a válečného období. Dětští pacienti tohle všechno vnímají, ale ve svém věku si nejsou schopni udělat obrázek, jaký by měli,“ řekl primář Psychiatrické kliniky FN Plzeň Jiří Hudeček.

„Říkáme tomu epidemie. Řešíme to zapojením dospělých psychiatrů. Jiná rychlá krizová řešení v tuto chvíli neexistují,“ poznamenal poradce ministra zdravotnictví a místopředseda Národní rady pro duševní zdraví Tomáš Kašpárek. Reformu psychiatrické péče v Česku řeší ministerstvo zdravotnictví od roku 2013. Podle nich teď budovaní nových míst pro preventivní terapie i intenzivní léčbu brzdí právě nedostatek psychiatrů.