Studenti ústecké školy stávkují za návrat učitelky, která se neshodla s ředitelem

Studenti ústecké obchodní akademie stávkují. Postavili se za učitelku, která dala výpověď, a to údajně kvůli neshodám s ředitelem. Žáci požadují její návrat a odstoupení ředitele Romana Jireše. Ten se ihned sešel se zástupci studentů ve školním parlamentu. Řekl, že celou situaci považuje za nešťastnou, pedagožka má podle něj pracovní nabídku na ministerstvu školství, má stále možnost na ústecké škole zůstat, dohodu o ukončení pracovního poměru ještě nepodepsal. Učitelka Lucie Tesařová je v pracovní neschopnosti.

Před obchodní akademií v centru Ústí se studenti sešli v půl osmé s transparenty. „Zorganizovalo se to najednou včera (ve středu) na sociálních sítích kvůli tomu, co se stalo s paní učitelkou Tesařovou, která je tady nejoblíbenější učitelkou,“ popsala Petra Jelínková, studentka třetího ročníku.

„Výsledkem této akce by mělo být odstoupení pana ředitele nebo změna jeho chování vůči učitelům a žákům,“ přiblížila studentka Tereza Dokonalová. Tesařová, která je zároveň zástupkyní ředitele, měla podle studentů inovativní metody a snažila se je prosazovat.

Učitelka v korespondenci studentům uvedla, že se rozhodla ukončit pracovní poměr, protože už není schopná nadále spolupracovat s ředitelem. „Jeho názory na rozvoj a řízení školy jsou v rozporu s mým přesvědčením. Mé další setrvání na pozici zástupkyně by již nebylo pro školu přínosem,“ napsala. Podle ředitele je Tesařová do 17. února v pracovní neschopnosti.

Ředitel: Dělám vše pro to, aby zůstala

Po otevření školy krátce před osmou hodinou zástupci jednotlivých tříd debatovali s ředitelem zhruba hodinu ve školním parlamentu. „Já si vážím práce paní Tesařové. Dělám všechno pro to, aby zůstala,“ řekl Jireš, podle kterého bylo neshod mezí ním a danou učitelkou málo a o žádném zásadním rozporu neví.

Ředitel školy Roman Jireš na setkání se studenty
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Za dezinformace ředitel označil údajné výpovědi dalších členů pedagogického sboru. Uspořádat chce kulatý stůl, u kterého se sejdou zástupci studentů a pedagogů, kteří stojí za učitelkou, i těch na straně ředitele. Podle Jireše k tomu dalo podnět šest ze sedmdesáti pedagogů.

Obchodní akademii a jazykovou školu v Ústí nad Labem navštěvuje 650 studentů. Učitelé jsou ve čtvrtek připraveni ve třídách debatovat s žáky o aktuální situaci ve škole. Někteří studenti ve čtvrtek ve škole podle svého vyjádření nezůstanou. Podle ředitele budou mít absenci omluvenou. O situaci Jireš informoval zřizovatele, kterým je Ústecký kraj.

Zřizovatel školy do současné situace nebude zasahovat, a to i s ohledem na to, že výpověď dala učitelka. Informovala o tom mluvčí kraje Magdalena Fraňková.