Karlovarské hotely jsou neobvykle zaplněné, i když ruští turisté z města takřka vymizeli

Události v regionech: Karlovarský kraj loni navštívilo skoro o 80 tisíc ruských turistů méně než v roce 2019 (zdroj: ČT24)

Jen hrstku ruských turistů přivítaly loni hotely v Karlovarském kraji. Ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 jich ubylo téměř 80 tisíc. Výpadek ale začali nahrazovat Češi a Němci. Zimní sezona, která bývá v lázních slabá, směřuje dokonce k návštěvnickému rekordu.

Leden a únor jsou v Karlových Varech tradičně nejslabší měsíce turistické sezony. Hoteliéři počítají s tím, že mají prázdno, a pouštějí se počátkem roku do oprav či stavebních prací. Letos ale dostali méně prostoru, hostů je neobvykle mnoho.

„Jsme zhruba patnáct až dvacet procent nad historickými rekordy. Kromě tradičních lázeňských hostů pociťujeme velký nárůst wellness pobytů,“ uvedl ředitel hotelu Thermal Vladimír Novák. To vše navzdory odlivu ruských turistů, kteří poté, co jejich vlast rozpoutala válku, v Česku nedostávají turistická víza.

Podle hoteliérů nahradili Rusy hlavně čeští turisté. To potvrzují i čísla Českého statistického úřadu. Loni do Karlovarského kraje přijelo přes půl milionu Čechů, které doplnilo více než 230 tisíc Němců i turisté z dalších zemí. Rusů byly jen čtyři tisíce.

„Nárůst činil zhruba 70 procent s tím, že domácích hostů přijelo asi o čtvrtinu víc. Je ale výrazný nárůst hostů ze zahraničí, kterých je zhruba třikrát více,“ shrnula Martina Soukupová ze statistického úřadu.

Podle Asociace hotelů a restaurací jsou ubytovací zařízení přes týden obsazená zhruba z jedné třetiny. O víkendu ale některá hlásí i plný stav.